Meediakonverter

Allikas: Vikipeedia
Meediakonverter 100Base-TX / 100Base-FX

Kiudoptiline meediakonverter on lihtne arvutivõrgu seade, mis teeb võimalikuks ühendada kahte erinevat meedia tüüpi – näiteks keerdpaarikaablit valguskaabliga. Meediakonverterid tulid kasutusele pea 20 aastat tagasi. Kiudoptilised meediakonverteritel on oluline osa arvutivõrkudes, kus nad ühendavad kokku nii vasepaaril ehitatud kohaliku arvutivõrgu (LAN võrgu) ja pikkade magistraalvõrkudega, kus vahemaad võivad ulatud üle 100 km.

Meediakonverterid võivad toetada väga palju erinevaid protokolle – nagu Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, T1/E1/J1, DS3/E3 ja palju erinevaid kaabelduse tüüpe – nagu koaksiaal, keerdpaar, multimood (multi-mode) ja ainumoodkiud (singel-mode) kiudoptikat. Meediakonverter võib välimuselt olla nii väike – eraldiseisev karbik ja PC võrgukaart konverter kui ka võimas paljudest portidest šassiisüsteem, mis annab arvutivõrgu haldamiseks ja jälgimiseks palju rohkem võimalusi. Selliseid jälgimissüsteeme kutsutakse Simple Network Management Protocol (SNMP) lihtsa arvutivõrgu jälgimise protokolli baasil olev arvutivõrk, mis võimaldab arvutivõrgu administraatoril jälgida ühenduste seisundit, kvaliteeti, statistikat ning hälvete korral saadetakse arvutivõrgu administraatorile kohaselt veateateid ühenduse katkemise või mõne muu häire kohta.

Tänapäevaseid kiudoptilisi meediakonvertereid saab ühendada erinevate LAN-meediatega, muutes samas dupleksrežiimi ja kiiruse seadeid. Ümberlülituvad meediakonnektorid võimaldavad näiteks ühele poolele ühendada 10Base-T ja teisele poolele 100Base-TX või 100Base-FX Fast Etherneti infrastruktuuri.

Kiudoptilised meediakonverterid muundavad optilised signaalid elektrilisteks ja vastupidi, jagunevad multimood ja ainumoodkiu konverteriteks. Multimoodi konverterid kasutavad oma ülekandeks odavat LED-tehnoloogiat 850 nm, mis levivad läbi multimoodi kiu (mille paksus on 62,5 või 50 µm) kuni 2 km kaugusele. Ainumood konverterid kasutavad oma ülekanneteks laserit ja kasutavad tunduvamalt peenemat kiudu (8–10 µm), tänu millele nad suudavad ühenduse luua juba üle 130 km kaugusele 1550 nm lainepikkusel.

Üldiselt andmete edastamiseks kasutatakse kahte kiudu (üks kiud saatmiseks ja teine kiud vastuvõtmiseks). Kuid on olemas ka meediakonvertereid, mis suudavad andmeid edastada läbi üksiku kiu. Selliseid konvertereid kutsutakse Wavelength Division Multiplexing (WDM) ehk (andmekiirte moduleerimine valgusspektrisse), sellistes konverterites kasutatakse ülekandeks ja vastuvõtuks erinevaid lainepikkusi – vastuvõtuks 1550 nm ja saatmiseks 1310 nm. Sellised meediakonverterid suudavad andmeid edastada kuni 70 km kaugusele läbi ühe kiu.

Üks kasutusvaldkond on meediakonverteritel ka seadmete üksteisest galvaaniline eraldamine, mis takistab igasuguse otsese elektrivoolu kõrvuti asetsevate elektrooniliste lülituste vahel.