Lastemuuseum (üldmõiste)

Allikas: Vikipeedia

Lastemuuseum on muuseum, mis on pühendunud laste huvidele ja vajadustele, korraldades näitusi ja töötades välja programme, mis stimuleerivad uudishimu ning motiveerivad õppima[1].

Erinevalt mänguasjamuuseumist on lastemuuseumil on kas väike esemekogu või puudub esemekogu täielikult, selle asemel on mängimiseks mõeldud keskkond, mille kaudu tutvustatakse mingit kindlat teemat; katsumiseks mõeldud eksponaadid ning erinevad pedagoogilised programmid, mille abil oma muuseumi visiooni ellu viiakse. Lastemuuseumil on kas püsivalt kindla teemaga ekspositsioon või vahetatakse ekspositsiooni iga paari-kolme aasta tagant. Esemed, mida lastemuuseum kogub, on põhiliselt valitud mitte nende (rahalise) väärtuse järgi, vaid selle järgi, kuidas saab esemeid kasutada pedagoogilise eesmärgi elluviimiseks[2].  

Kuna lastemuuseum on muuseum, mis tegeleb lastele maailma tutvustamisega läbi erinevate käeliste tegeluste, kasutatakse inglise keeles selliste muuseumide kirjeldamiseks väljendit "hands-on", eesti keeles "käed külge".

Lastemuuseumid maailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Lapsepõlvemuuseum (The Museum of Childhood) on osa V&A muuseumist. Kensingtonis asuv muuseumihoone ehitati 1860. aastal. Tänapäeval on sellele lisatud kastitaoline eeskoda, et teha hoonet kõigile ligipääsetavamaks.

Esimesed lastemuuseumid tekkisid Põhja-Ameerikas. Kõige esimeseks lastemuuseumiks peetakse New Yorgis, Brooklynis asuvat lastemuuseumi (Brooklyn Children´s Museum[3]), mis loodi 1899. aastal Brooklyni kunstide ja teaduse instituudi poolt.

Esimene Euroopa lastemuuseum avati 1904. aastal Hollandis Haagis ning tegemist oli pedagoogikamuuseumiga nimega Museum Voor Het Onderwijs. Üks tuntumaid Euroopa muuseume, mis tegeleb lapsepõlve uuurimisega, asub Londonis, Bethnal Greenis. Algselt kuulus lapsepõlve- ja mänguasjateema osana Bethnal Greeni muuseumi väljapanekusse, järk-järgult teema osakaal suurenes. 1974. aastal defineeris tollane V&A muuseumi direktor Sir Roy Strong lapsepõlveteemat käsitleva osa kui lastemuuseumi[4]. Tänapäeval kannab V&A muuseumi juurde kuuluv lastemuuseum nime Young V&A, .[5]  

Lastemuuseumid Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinnas tegutseb Lastemuuseum Miiamilla, mis asutati 2009. aastal. Tallinna Linnamuuseumi filiaal kandis algselt nime Muuseum Miia-Milla-Manda. 2014. aastast kandis muuseum nime Kadrioru lastemuuseum Miiamilla ja 2018. aastast on muuseumi nimi Lastemuuseum Miiamilla.[6]

Haapsalus asub teemakeskus Iloni imedemaa, mis avati 2009. aastal. Keskuses eksponeeritakse Ilon Wiklandi raamatuillustratsioone, teemakeskuse kolmekorruselises majas on galerii, kino- ja näitusesaal ning mängutuba, kus toimuvad üritused ja teemapäevad.

1997. aastal avatud Tallinna Linnamuuseumi Nukumuuseumi järglane nimetati 2002. aastal ümber Tallinna Linnamuuseumi Lastemuuseumiks. Aastast 2014 oli muuseumi nimeks Kalamaja Lastemuuseum Miiamilla ning lastemuuseumina tegutses see kuni 2018. aastani.[7] Tänapäeval asub selles hoones Kalamaja muuseum.


  1. "Standards for Professional Practice in Children's Museums" (PDF). Vaadatud 9.04.2024.
  2. Pärnits, Marge (2017). "Magistritöö "Mänguasja- ja lastemuuseumid kui laste kultuuripärandi väärtustajad"". Lk 9-17. Vaadatud 9.04.2024.
  3. https://www.brooklynkids.org/about/
  4. "Young V&A", Wikipedia (inglise), 1. märts 2024, vaadatud 10. aprillil 2024
  5. Pärnits, Marge (2017). "Magistritöö "Mänguasja- ja lastemuuseumid kui laste kultuuripärandi väärtustajad"". Lk 15-16. Vaadatud 10.04.2024.
  6. "Lastemuuseum Miiamilla", Vikipeedia, 26. detsember 2022, vaadatud 10. aprillil 2024
  7. "Lastemuuseum", Vikipeedia, 10. aprill 2024, vaadatud 10. aprillil 2024