Kubera

Allikas: Vikipeedia


Kubera

Kubera (Kuvera, Kuber) loetakse jumaluseks, kes valitseb rikkusi ja meie toitu. Põhjas asub Uttaradisha, kus ta asub ja on valitsejaks vastavalt Hindu mütoloogiale. Kasutatakse ka väljendit Natakubera (väänatud ja vormist väljas), kuna ta juhib jakshaste armeed. Nimetatakse ka jaksharadžaks.

Teda kutsutakse ka nimega Dhanapati, rikkurite jumal. Kubera isaks oli erak Vishrava (kutsutakse Vaishravana) ja tema noorem vendadest Ravana on Lanka valitseja. Enda kasina ja tagasihoidliku elustiili pärast kuna see rahatuses virelemine kestis Kuberal aastatuhandeid annetas Brahma talle surematuse ja tegi endisest sandist ja kerjusest Rikkuste jumala. Kuberat peetakse nimelt rikkuste hoidjaks, valitsejaks ja varade kaitsjaks, kes siis jagab seda kraami neile, kellele karma poolt on ette nähtud.

Kui Brahma tegi Kuberast taevaste kassapidaja ja raamatupidaja andis ta Kuberale kui uuele jumalusele Lanka (Tseilon) elupaigaks.

Nii räägib sellest Mahabharata. Lisaks maavaldusele Tseiloni näol andis Brahma Kuberale omapärase liiklusvahendi (pushpaka) mis olevat mõõtmetelt olnud üüratu ja liikus "vastavalt omaniku soovile imekiiresti". Kui Ravana vallutas vanema venna Kubera valdused Lankal, kolis Kubera koos enda imelise liiklusaparaadiga Himaalaja mägedesse Alaka linna elama. Teine versioon Kubera kolimisest lankalt räägib, et ta asus elama hoopis Kailashi mäele, kus asub tema imeilus aiaparadiis Chaitarath, mille ehitas Kuberale Vishwakarma.

Kubera laenas omal ajal raha Venkateshwara ehk Višnule, kui too abiellus Padmavati-ga. Sellest hinduismis traditsioon, kus usulised annetavad raha Višnule, et too saaks enda pulma võlga tasuda taevasele varakambri valvurile Kuberale. Vishnupurana väitel pidi see taevase võla tagasimaksmine kestma kali juga aegade lõpuni ja hinduistide taskust tuleb see raha, mis läheb jumal Višnu pulma võla katteks.