Klass (filosoofia)

Allikas: Vikipeedia

Klass on filosoofias ühise tunnuse või mingi klassifitseerimise reegli järgi kokku kuuluvate liikmete (elementide), näiteks objektide, nähtuste või mõistete kogum.

Kuigi mistahes objektide komplekti on võimalik määratleda ka ainult selle liikmete endi abil, on klassil lisaks ka liikmeid ühendav intensiivne mõõde. See tähendab, et kui mõistet "klass" kasutada nii, et see hõlmab kogumeid, mille puudub ühine predikaat või klassifitseerimise reegel, on võimalik näidata, et sellise objektide kogumi näol on tegu "sobimatu klassiga".

Mõnikord eristatakse klasse tüüpidest ja liikidest. Kuigi tegu ei ole olemise erinevate kategooriatega, sest kõiki neid käsitletakse abstraktsete objektidena, ei käsitleta klasse tavaliselt universaalidena, samas kui tüüpe käsitletakse. See, kas näiteks looduslikke liike tuleks pidada universaalideks, on vaieldav.

Erinevus on selles, kuidas me tüüpidest või liikidest räägime. Me ei ütle, et Sokrates on inimtüübi tunnus või loodusliku liigi näide. Me ütleme, et Sokrates on humanoidide klassi liige. Samuti me ei ütle, et Sokrates on humanoidide tüüpi või tüübi "liige". Me ei ütleks ka, et ta on klassi (või liigi) tüüpi. Ta on tüüpi (või liiki) eksemplar. Seega on siin keeleline erinevus: tüüpidel (või liikidel) on eksemplarid (ehk esinemisjuhtumid), kuid klassidel on liikmed.

Klassi mõiste on sarnane selle liikmete poolt määratletud hulga mõistega. Siin on klass ekstensiivne. Kuid aga hulk on defineeritud kavatsuslikult, st tegemist on selliste asjade hulgaga, mis kõik vastavad mõnele liikmeks olemise nõudele, võib sellist asjade komplekti vaadelda ka tüübi loomisena. Klass võib tekkida ka intentsionaalse hulga laiendina ning tüübil on alati vastav klass, isegi kui sellel klassil ei pruugi olla liikmeid, kuid klassil ei pruugi olla olla vastavat tüüpi.