Keemiaolümpiaad

Allikas: Vikipeedia

Keemiaolümpiaad on võistlus kooliõpilastele, mis annavab õpilastele võimaluse näidata oma teadmisi ja oskusi keemia valdkonnas. Need võistlused hõlmavad teoreetilisi teadmisi, praktilisi oskusi ja probleemide lahendamist ning neil on sageli mitu vooru, mis katavad erinevaid keemiaalaseid teemasid. Keemia olümpiaadid innustavad õpilasi sügavamalt mõistma keemiat ja valmistuvad sageli rahvusvahelisteks võistlusteks.

Keemiaolümpiaadid Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti keemiaolümpiaadi eesmärgid on 1) arendada iseseisva õppimise ja teadusliku mõtlemise võimet ja 2) motiveerida keemiaalast enesetäiendamist. Eesti üldhariduskoolide õpilastele toimub keemiaolümpiaad kolmes voorus: kooli-, piirkonna- ja lõppvoor. Kooli- ja piirkonnavoorus võistlevad 8.–12. klasside ja lõppvoorus 9.–12. klasside õpilased. Kõigis voorudes peetakse arvestust klasside kaupa.

Piirkonnavoor on igal pool samal ajal ja võistlejad lahendavad samu ülesandeid. Žürii moodustab üleriigiliste tulemuste alusel paremusjärjestuse ja kutsub igast klassiastmest umbes 25 parimat õpilast osalema lõppvooru. Žüriil on õigus kutsuda lõppvooru ka Tartu Ülikooli teaduskooli lahtistel võistlustel häid tulemusi saanud õpilasi. Lõppvoorus lahendavad õpilased nii teoreetilisi kui ka praktilisi ülesandeid.