Kaunase kindluse VIII fort

Allikas: Vikipeedia
VIII fort XX sajandi algul

Kaunase kindluse VIII fort on endine fort Tsaari-Venemaa Kaunase kindluse koosseisus. Tänapäeval jääb see Kaunasesse Šilainiai asumisse Milkoniai linnaossa.

Fort valmis aastail 1890-1907. See on viisnurkse põhiplaaniga sümmeetriline rajatis.

Algselt oli Kaunase kindluse juurde ette nähtud üksnes seitse forti. Hiljem avastati, et lääneküljele jääb kaitseta sektor ja kavandati uus fort. Fort on esimene Kaunase kindluse fort, mille rajamisel kasutati punaste telliste asemel betooni. See rajati Nerise oru nõlval asuvale terrassile. Koos sellega rajati ka X patarei ja mitmed muldkindlustised, mis kuulusid koos fordiga Linkuva kindlustiste vööndisse. Kui fort valmis, avastati, et selle asukoht on liialt madalal, et soovitud ala tule all hoida, nii rajati kõrgemale Kaunase kindluse IX fort.

Fort on ehitatud eksperimentaalse projekti kohaselt ja on seega Tsaari-Venemaa kindlusrajatiste seas unikaalne. Fordi vallikraav on Kaunase kindluse juures ainus, mis on täidetud veega. Ka oli see esimene fort, millel oli oma elektrijaam; ühes kasematis oli naftal töötav elektrigeneraator. See pani tööle ka kaponiiri ventilatsioonisüsteemi. Esimese maailmasõja ajal oli see reservvägede asupaigaks; seal paiknenud sõdurid saadeti hiljem III fordi alla lahingusse. Taanduvad väed õhkisid laskemoonalaod, mis jöid hiljem vee alla.[1]

Fordil on keskne potern, samal teljel asuvad kaponiir ja laskemoonalaod. Sellega ristuvad külgmised poternid, mis viivad vallikraavini. Fordi tagumises osas on kasematid barakkidega, mis ristuvad keskse poterniga. Vallikraavi juures asuvad ümarad tulepesad. Fort on peaaegu täielikult betoonist, vaid selle alumise osa juures on kasutatud maakive ja punaseid telliseid.[2]

Tänapäeval on fort hüljatud, kuna vee äravool on tõkestatud ja ruumid on suures osas üle ujutatud. Fordis on säilinud suur osa selle algsest sisustusest, sealhulgas ka elektrigeneraator. Väiselt on fordi struktuuri rikkunud sinna rajatud aiad, kuurid ja suvituskohad. Ehitiste kasutamist raskendab see, et need olid täielikult maa alla ehitatud.

Fordi aladel elavate nahkhiirte kaitseks on loodud Milikoniai terioloogiline kaitseala (pindala 2 ha).[3] Fort ise on aastast 2002 kultuurimälestisena kaitse all.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kauno tvirtovės parkas". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. aprill 2021. Vaadatud 21. aprillil 2021.
  2. "Kauno tvirtovės 8-asis fortas". Vaadatud 21. aprillil 2021.
  3. www.saugoma.lt