Kasutaja arutelu:RH Helde/Saturn

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tere! Aitäh huvitava artikli eest! Artikkel on piisava pikkusega ja hästi struktureeritud. Nüüd teen ka mõned märkused.


Sidesõna "aga" ette käib koma!

Arvud, mis on ülaindeksid, peaks ka vastavalt vormistama, nt cm³ (leiab erimärkide alt).

Kui mõttekriipsu kasutatakse arvude vahel tähenduses "kuni", ei tohiks selle ümber tühikuid olla.

Arvu ja °C vahel ei tohiks olla tühikut, samas arvu ja ühiku nagu km vahel peaks olema.

"...kuid esimese sõnastas hollandlane Huygens 1655. aastal, kus ta väitis et..." – Kui tegemist oleks konkreetse viitamisega teosele (Huygens 1655), siis sobiks kasutada sõna "kus", aga praegune lauseehitus "aasta, kus..." ei ole keeleliselt õige, pigem nt "mil".

"teine teisel pool" peaks olema kolm sõna.

Oleks väga tore, kui leiaks ka mõne pildi artiklit illustreerima!

Viidatud on korrektselt, aga oleks hea, kui viidete loetelu oleks esimese autori perekonnanime järgi tähestikulises järjestuses.


Nagu näha, on vead väikesed ja neid on vähe. Tubli töö!

Jõudu paranduste tegemisel!

Margotmöller (arutelu) 14. oktoober 2013, kell 23:35 (EEST)[vasta]


Tere! Parandused on tehtud hästi, ainult mõttekriipsude osas ei olnud ma vist piisavalt selge. Arvude vahel tähenduses "kuni" ei tohi kriipsu ümber tühikuid olla, aga kriips ise peab olema pikem kui sidekriips. Mõttekriipsu leiab erimärkide alt (mõttekriips, mitte pikk mõttekriips, viimast ei kasutata eesti keeles).

Lisaks leidsin veel kaks asja, mida varem ei märganud.

"lenduvatest, madala keemistemperatuuriga, osakestest" – siia ei ole tegelikult komasid vaja, kuna täiendid on täiesti eri tähendusega. Komadega eraldatakse täiendeid siis, kui need n-ö dubleerivad üksteist.

Arvude komakohti eraldatakse eesti keeles koma, mitte punktiga. Mõnes kohas on see õigesti, mõnes valesti.

Ning teil on õigus, Vikipeedias ei pea viited tähestikulises järjestuses olema, minu viga.

Jõudu viimaste paranduste tegemisel! Margotmöller (arutelu) 17. oktoober 2013, kell 09:40 (EEST)[vasta]

Atmostfääri peatükis on siiski kolm mõttekriipsu parandamata. Ja tegelikult peaks ka kõik miinusmärgid olema vastava matemaatilise märgiga, mitte sidekriipsuga kirjutatud. Ühes kohas on see teil õigesti, aga teised kohad peaks ka ära parandama.

Need tunduvad olevat viimased parandused. Margotmöller (arutelu) 17. oktoober 2013, kell 10:46 (EEST)[vasta]


Planeedi artiklile kuluks ära planeedi mall, selline, nagu see on artiklites Merkuur ja Uraan. Mulle meeldiks, kui selle lisaksid.

Sul on terminid enamasti linkimata. Kõik terminid tuleb esimesel kasutamisel linkida. Ma loen sissejuhatusest üles: sirp, silikaatne kivim (või midagi seesugust, aga mitte silikaat, see on ränihappe sool), vesinik, heelium, atmosfäär, ammoniaak, kristall, elektrivool, tuul, rõngas, kaar, kivi, tolm, kuu (aga mitte selle sõna põhitähendusele!), satelliit, Titaan, edasi jätka ise. Linkida tuleb isikunimed, aastaarvud, kosmoseaparaadid ja keemilised ained, seda ka siis, kui vastavat artiklit veel ei ole. Ära lingi [[Päike|Päikesest]], vaid [[Päike]]sest, nii muutub tekst pisut lühemaks ja redigeerimisvaates loetavamaks.

Ja väiksemaid vigu:

  • Saturnil on rõngaste süsteem, mitte ringide süsteem.
  • Terminite ingliskeelseid tõlkeid (rocky debris) ära anna, jäta need välja.
  • Soovitus, et arvu ja °C vahel ei käi tühikut, on väär. Ühik (°C või m/s) kirjutatakse arvust lahku. Protsent seevastu kirjutatakse arvuga kokku.
  • Kui mingi väide on viidatud mitme allikaga, siis ei eraldata neid allikaid komaga, vaid kirjutatakse kokku. Taivo 20. oktoober 2013, kell 00:51 (EEST)[vasta]