Kasutaja arutelu:Mvarblane/Maavara kaevandamine

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tere!

Aitäh varakult esitatud artikli eest! Artikkel on piisavalt pikk ja sisukas. Tekst ise on väga hästi kirjutatud ja seda on hea lugeda. Teen selle kohta siiski mõned väikesed märkused.

Balti meri on eesti keeles Läänemeri.

"Pärnu–Peipsi järve joon" peaks olema ilma tühikuteta, mõttekriips on õige. Sama oleks nt Tallinn–Tartu maantee puhul, kriips tähistab sõna "kuni" ja tühikuid ei ole.

"Geoloogilise uuringu korraga kehtestatakse" – siin peaks olema mingi kokkuvõttev sõna, nagu on teistes kooloniga algavates loeteludes, nt "järgmised". Kui jätta lause praegusele kujule, pole koolonit vaja. Pikkade loetelupunktide korral on kooloni kasutamine üldiselt hea, lisab selgust.

Soovitaksin teksti rohkem liigendada, nii siin kui lõputöös. Vähemalt uuringu ja kaevandamisloe peatükid soovitaksin jagada väiksemateks osadeks. Esiteks võiks maavarade otsimine ja uuringud olla eraldi peatükid, uuringu osa võiks omakorda jagada. Näiteks kohtades, kus olete kasutanud paksu kirja, tasuks teha hoopis alapeatükid, või siis jagada nt uuringuloa taotlemine, uuringu sisu ja uuringute läbiviimine eri alapeatükkideks. Liigendamine aitab ju ka kirjutamisel enda jaoks selgust hoida, lisaks sellele, et muudab lugemise lihtsamaks.

Niisiis, võib öelda, et teksti kirjutamisega teil probleeme pole. Küll aga oleks vaja teha muudatusi Vikipeedia vormistuses.

Tekst peaks algama sissejuhatusega ning sisukord peaks tulema selle järel. Sissejuhatust pole vaja sisukorda lisada. Sissejuhatus peaks algama just selle paksus kirjas mõiste või sõnaühendiga, mis on artikli pealkirjaks. Antud juhul aga arvan, et artikli pealkirjaks peaks olema hoopis "Maavarade kaevandamine Eestis". Alamlehe pealkirja ei pea praegu ära muutma, aga tekstis võiks seda arvestada.

Teine oluline Viki-vormistuse teema on viitamine. Lingid Vikipeediavälistele lehekülgedele (seadused, komisjonide, ministeeriumide leheküljed jm) ei tohiks olla lingina teksti sees vormistatud, vaid peaksid olema viited, ehk siis numbritega lõigu lõpus. Linkidena peaks olema ainult siselingid, teistele Vikipeedia lehekülgedele.

Kolmandaks, oleks hea, kui leiaksite mõne pildi artiklit illustreerima.

Margotmöller (arutelu) 5. oktoober 2014, kell 16:33 (EEST)[vasta]


Kopipeist tuleb välja rookida. --Epp 5. oktoober 2014, kell 16:46 (EEST)[vasta]

1. Viidete nimekiri peaks olema vormistatud samamoodi nagu lõputöös, ehk siis ka netiviidete puhul peaks välja tooma teksti pealkirja, võimalusel ka autori ja aastaarvu ning alles siis lingi ja kasutamise kuupäeva.

2. Palun leidke mõni pilt artiklit illustreerima.

3. Sissejuhatus peaks olema sisukorra ees ning seda ei pea pealkirjastama ega sisukorda lisama.

4. Kuna artikkel räägib peamiselt kaevandamisega seotud seadusandlusest Eestis, peaks artikli pealkiri olemagi "Maavarade kaevandamine Eestis".

5. Palun ärge kopeerige teksti teistelt lehekülgedelt, vaid kirjutage oma tekst ise. Plagiaat on ülikoolis tõsine rikkumine. Margotmöller (arutelu) 21. oktoober 2014, kell 15:24 (EEST)[vasta]