Kasutaja arutelu:LiVals/Inimtegevuse mõju soodele

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tere! Aitäh huvitava artikli eest! Artikkel on piisava pikkusega ja arusaadavalt struktureeritud.

Nüüd teen ka mõned märkused.

Oleks tore, kui saaks leida ka mõne pildi artiklit illustreerima.

"Sellised tegevused nagu teadustöö, marjade- või ravimtaimede korjamine, matkamine ei avalda soodele suurt mõju" – loetlu viimase liikme ette sobiks panna sidesõna "ja" või "ning".

"edasiarendamine" peaks olema üks sõna, samas "tähele panema" kaks sõna.

"Ka kuivendatud metsaalasid ja tööstuse poolt hõivatud turbaalasid arvestades, ületab süsiniku emissioon selle akumulatsiooni isegi kaheksa korda" – siia ei olekoma vaja. Kui des-lauselühend on esimese osalause lõpus, ei kasutata koma. Kui see oleks olnud osalaue alguses, oleks pidanud koma kasutama.

"Eesti üheks tähtsamaks maavaraks peetakse turvast" – peaks olema "tähtsaimaks".

"Eestis on turvas pärast põlevkivi ja puitu kütteainena tähtsuselt kolmandal kohal" – parem oleks "põlevkivi ja puidu järel", kuna "pärast" viitab pigem ajalisele järgnevusele.

"Seega on Eestis kaevandamise poolt kahjustatud rabade ja siirdesoode kasvuhooneefekt ligikaudu 10 korda suurem kui need alad oleksid looduslikus olekus." – kui sõna "kui" kasutatakse võrdluses, ei ole selle ette reeglina koma vaja. Koma kasutatakse aga siiski juhul, kui "kui'le" järgneb öeldis.

Sidesõna "kui ka" kasutatakse juhul, kui eelneb ka "nii". "Nii ... kui ka ...".

"Eestimaa sood on puhkuste ajal populaarseteks sihtpunktideks." – praegu võiks arvata, et "puhkus" käib soodega kokku.

"Rabamuraka kasvukohtades ja saagivarudes on teada vähem" – peaks kasutama seestütlevat, mitte seesütlevat käänet.

Peatüki Põlengud pealkiri on kaduma läinud.

"Umbes viie aasta pärast peale põlengut kujuneb taimestik" - õigem oleks "viie aasta jooksul", kuna kujunemine algab enne kui viie aasta möödumisel.

Viidatud on korrektselt.

Huvitav ja asjalik artikkel!

Nüüd soovin jõudu paranduste tegemisel! Margotmöller (arutelu) 13. oktoober 2013, kell 21:50 (EEST)[vasta]


Sõna "enamus" asemel peaks kasutama "suurem osa" või "enamik", kuna enamus tähendab arvulist ülekaalu, vastandust vähemusele.

Arvude vahel tähenduses "kuni" peaks kasutama mõttekriipsu, mitte sidekriipsu, tühikuid kriipsu ümber olla ei tohi. Mõttekriipsu leiab erimärkide alt (mitte pikk mõttekriips!).

Lühendis CO2 peab 2 olema ülaindeks! Leiab erimärkide alt.

Vaadata üle tühikute kasutamine! Mõnes kohas on enne lauselõpupunkti tühik, mõnes arvu ja kriipsu vahel. Vaadata kogu tekst üle!

Lugeda kogu tekst uuesti tähelepanelikult üle, vaadata eelkõige trükivigu.

Lause "Seega on Eestis lenduva süsiniku allikaks kuivendatud turbaalad tööstuse järel mahult teine" sõnajärg on sassis. "Seega on kuivendatud turbaalad Eestis tööstuse järel lenduva süsiniku allikana teisel kohal" oleks parem.

"sellegipoolest" on üks sõna.

Artikli pealkiri peaks tegelikult olema "Inimtegevuse mõju Eesti soodele", kuna põhimõtteliselt kogu artikkel räägib ju sellest. Samas peaks siis üle vaatama kõik peatükid, et neis oleks infot Eesti kohta. Nt praegu on viimane peatükk üldine, kuid pealkirja muutmisel peaks kõik peaükid uuele pealkirjale vastama.

"Hetkel" asemel oleks õigem "praegu", kuna "hetkel" tähendab väga konkreetset ajahetke.

Margotmöller (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 18:56 (EEST)[vasta]