Kasutaja arutelu:LiMatt/Isosorbiid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Suur kiitus selle eest, et keerulisemaid termineid on väga põhjalikult lingitud, kuid mõni võiks veel olla artiklilingiga või lühikese seletusega varustatud, nt heterotsükliline, steeriline, diester.

Sissejuhatuse viimase lõigu lõpus ja peatüki "Isosorbiidi derivaatide kasutusalad" sissejuhatavas lõigus võiks olla viide.

"Saamine" peatükk võiks olla "Isosorbiidi saamine" või isegi "Valmistamine".

"Seejärel teostatakse hüdrogeenimine" asemele võiks kirjutada "Seejärel glükoosi hüdrogeenitakse".

Super, et joonis on eesti keeles.

Paksus kirjas olev tekst peatükis "Saamine" võiks olla tavalises kirjas, mitte kursiivis. Kui sellele järgnev tekst on tsitaat, siis tuleks see vormistada suurema taandega, nii nagu Vikipeedias tavaliselt tsitaate vormistatakse. Jutumärgid peaks ka panema.

Selles ei ole midagi valesti ega halvasti, aga "Ajaloo" peatükk võiks isegi kohe pärast sissejuhatust olla, sest harjumuspäraseks on saanud, et ajaloost räägitakse esimesena.

Fauconnier'i meetod võiks olla artiklilingiga, juhuks kui see artikkel peaks kunagi tekkima.

Alapeatükk "Plastifikaator" võiks olla mingisuguse lause või fraasiga, mis seob sisu pealkirjaga, umbes midagi sellist: "Ettevõte Roquette on loonud isosorbiidist plastifikaatori POLYSORBID 37 ...".

Tore on see, et peaaegu kõik viited on korras.

--ElvaOlle (arutelu) 9. oktoober 2014, kell 18:27 (EEST)[vasta]


Tegin eespool soovitatud muudatused.

LiMatt (arutelu) 10. oktoober 2014, kell 15:38 (EEST)[vasta]

hoopis F. K. Bell, C. J. Carr ja J. C. Krantz poolt - käänake nimesid ka: hoopis F. K. Belli, C. J. Carri ja J. C. Krantzi poolt.

Nad teostasid isosorbiidi-boorhappe kompleksi tiitrimist naatriumhüdroksiidi lahusega - lihtsam oleks: Nad tiitrisid isosorbiidi-boorhappe kompleksi tiitrimist naatriumhüdroksiidi lahusega.

Isosorbiid on üheks võimalikuks biomassist toodetavaks produktiks - parem: Isosorbiidi võib toota ka biomassist.

Vormistage loetelu nõnda:

Tänapäeval on välja töötatud mitmeid erinevaid sünteesikäike isosorbiidi saamiseks, kuid seejuures üks lihtsamaid üldistavaid reaktsiooniteid on järgmine:

  • esmalt saadakse mitmete biotehnoloogliste ja katalüütiliste depolümerisatsiooni reaktsioonide kaudu tselluloosist või ka tärklisest glükoos;
  • seejärel glükoosi hüdrogeenitakse, mille tulemusena tekib sorbitool;
  • kahekordse dehüdraatimise abil saabki sorbitoolist isosorbiidi;
  • vaheproduktina tekib veel sorbitaan, milles on moodustunud alles üks tetrahüdrofuraani tsükkel.

Kaasajal on isosorbiidiga seotud peamiseks uurimissuunaks isosorbiidi kasutamine mitmetes polümeersetes materjalides - parem oleks: Tänapäeval uuritakse isosorbiidi puhul peamiselt seda, kuidas saab isosorbiiti kasutada mitmetes polümeersetes materjalides.

milles on siis vastavalt kas üks või kaks hüdroksüülrühma asendatud nitrorühmadega - sõna "siis" on siin üleliigne.

Kuna isosorbiid on mittetoksiline ühend, osutub see väga sobivaks päikesekreemides kasutamiseks - lihtsam: "Kuna isosorbiid on mittetoksiline ühend, on see väga sobiv päikesekreemides kasutamiseks".

(näiteks nõudepesuvahend) - käänake, võtke sulud ära: näiteks nõudepesuvahendist.

--ElvaOlle (arutelu) 26. oktoober 2014, kell 01:52 (EEST)[vasta]