Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:Laurisiitam/Põlevkivituhk

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel iseenesest on asjalik, liigendus on arusaadav, kuid leidub ohtralt suuremaid ja pisemaid keelelisi puudujääke.

  • mõttekriipsu asemel on kasutatud sidekriipsu. Kui mõttekriips ei tähista (arvulist) vahemikku, s.t ei esine tähenduses "kuni", peab ta asuma tühikute vahel. Kui esitatakse arvuvahemikku, nt 8 kuni 10, siis tuleb kirjutada 8-10 (pika kriipsuga). "Balti-ja Eesti soojuselektrijaamad" - sidekriips on ülearune.
  • kohati puuduvad tühikud, nt CFBS(circulating fluidized bed combustion); sulgude ümber peavad olema tühikud (mitte seespool!). Kui koma on kirjavahemärk, mitte murdarvu osa, siis on koma järel tühik (selles tekstis on palju niisuguseid tühikuid puudu).
  • Komasid on puudu, nt: "Tuhaosakesed, mis on suuremad kui 4-6 µm moodustavad 80% lendtuhast"; pärast µm peaks olema koma.
  • Trükivead: stabiilusus, ladestaminel, kantserogeennseid, kasutatada
  • Lausestuse probleeme: "Üheks miinuseks on see, et keevkihiga ei teki klinkrimineraale, mis on sideaine omadustega- seega termiline stabiilusus pole garanteeritud ja see mõjutab tema kasutusvõimalusi ehitusmaterjalina." Siit ei saagi aru, mille kohta see "tema" käib. "Näiteks Narva lähistel tuhaväljadel katab tänapäevaks tuhk Õismäe suuruse pindala ehk ligikaudu 18 ruutkilomeetrit ja selle kõrgus on 40-45 m." - ka siin tekib küsimus, mille kohta käib "selle". Kui tuhakihi, siis nii tulekski öelda. Kihi puhul oleks kohasem öelda "paksus", mitte "kõrgus".
  • "kaasa arvatud" kirjutatakse lahku.
  • "Kõrgleelist vett" ei lähe mitte. "Kõrgleeliselist"?
  • "Loodusele ohtlikuks muutub põlevkivituhk tänu seda transportivale veele" - kui miski on ohtlik või kahjulik, siis mitte "tänu millelegi", vaid "millegi tõttu".
  • "Kõige peenem püütakse kinni elektrifiltritega, veidi jämedam jääb tsüklonitesse" - tsüklon selles tähenduses vajaks ilmselt seletust, tavakasutuses seostub see kliima-teemaga.

Pseudacorus (arutelu) 19. oktoober 2012, kell 16:05 (EEST)[vasta]

Asi on paranenud, aga ikka veel leidub sidekriipse mõttekriipsude asemel. Veel kord tuleb kontrollida, et lause lõpumärk järgneks tekstile ilma tühikuta ja et mõttekriipsud asuksid tühikute vahel (välja arvatud arvuvahemike tähistamisel).


Kui see saab korda, võib artikli üles panna. Pseudacorus (arutelu) 6. november 2012, kell 09:45 (EET)[vasta]

Veel tähelepanekuid:

  • osakesed pidevalt väljuvad separaatorist ja põhjatuhana koldest - parem oleks "väljuvad pidevalt"
  • "Hetkel on ainult kümnel protsendil tuhal võimalus taaskasutuseks" - mida siin täpselt öelda on tahetud? "Hetkel" on parasiitsõna, selle võiks asendada millegi sisulisega. Praegu? Viimastel aastatel? Aga mis on lause mõte? Kas umbes nii: Praegu suudetakse taaskasutada ainult 10% tuhka?
  • sama lause läheb edasi: "näiteks ehitusmaterjalides- tuhk on üks tsemendi komponente" - mõttekriips nõuab mõlemale poole tühikut.
  • osatähtsus on üks sõna.
  • Probleemiks on see , et - enne koma ei tohi tühikut olla. Selliseid kohti võib veelgi leida.
  • "samuti ei välista taoline sammastik kaevanduse varisemist" - sõna "taoline" nõuab naabrust, mis seletaks, milletaoline miski on. Siia sobib "selline" või "niisugune".

Pseudacorus (arutelu) 9. november 2012, kell 15:58 (EET)[vasta]


Olen nüüd vajalikud parandused sisse viinud, kas võin artikli üles panna?

Laurisiitam 11. november 2012, kell 13:00

Mõned täiendavad ettepanekud.
Sidekriipsu (-) asemel kasuta "kuni" tähenduses mõttekriipsu (–). Nt kirjuta "5–7 miljonit".
% eelneva arvuga kokku (mitte "45 %" vaid "45%") ning arvu täis- ja murdosa eraldab eesti keeles koma (mitte "41.5%", vaid "41,5%").
Ära unusta tühikuid ja vaata üle väike- ning suurtähed (nt "(kaltsium,Mangaan,Magneesium)").
Mitte "1950-ndatest", vaid "1950ndatest" (jälgi linki).
"0-2 miljonit" vajaks natuke täpsustust.
Sisu ma hetkel ei vaadanud.
Ivo (arutelu) 11. november 2012, kell 13:12 (EET)[vasta]

Vaatasin nüüd viidete plokki, seal on ka tühikuid puudu. Pseudacorus (arutelu) 11. november 2012, kell 13:54 (EET)[vasta]


Viisin parandused sisse, kas nüüd on tekst sobiv? Laurisiitam 11. november 2012, kell 17:50

Osades lausetes on veel sidekriipsud mõttekriipsude asemel - palun kogu tekst, viited kaasa arvatud, veel kord tähelepanelikult üle vaadata. Leidsin ka veel ühe sidekriipsuga arvuvahemiku. Pseudacorus (arutelu) 11. november 2012, kell 23:04 (EET)[vasta]

Vahetasin paaris kohas tekstis ja viidetes sidekriipsud mõttekriipsude vastu. Laurisiitam 12. november 2012, kell 14:49 Nüüd tekst sobib?


Kui mul on sidekriipsu ja mõttekriipsu vead parandatud, kas ma siis võin artikli vikipeediasse postitada? Laurisiitam 12. november 2012 kell 23:29

Valmis, võib artiklina salvestada. Arvestatud. Pseudacorus (arutelu) 13. november 2012, kell 15:26 (EET)[vasta]