Kasutaja arutelu:Kuiboupin/Leppemärgid (kartograafia)

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tere! Aitäh huvitava artikli eest! Artikkel on piisava pikkusega, korrektselt viidatud ja hästi struktureeritud. Nüüd teen aga mõned märkused.

"Kaardi koostamisel on palju tunnetuslikke probleeme, sõltudes eelkõige" – parem oleks "..., mis sõltuvad eelkõige".

Asesõna "miks", nagu ka "mis", "kes", "millist" jm alustab kõrvallauset, seega peab nende ees koma olema.

"Mida lähemal nad üksteisele paiknevad, seda järsem on nõlv ning mida kaugemal, seda laugem nõlv" – "seda järsem on nõlv" on kõrvallause, seetõttu peab ka selle järel koma olema, mis siis, et järgneb "ning", mis ise koma ei nõua.

"Veendumaks, et kaardi kasutaja mõistaks kaardil kujutatut, peab kaardil alati paiknema ka vastav legend" – õigem oleks nt "et kaardi kasutaja kindlasti mõistaks...". Praegu, kui lause ainus alus on "legend", peaks arvama, et ka "veendumaks" käib legendi kohta.

Tasuks vältida sõna "antud" mitteotseses tähenduses, see on kantseliitliku keele tunnus. Asemele võib panna lihtsalt "see".

Viit tüüpi ruumilised mõõtmed võiks esitada punktloeteluna, mitte teksti sees, nii oleks neid lihtsam haarata.

"Järgides sellist lihtsat reeglit, tagab see kaardi kerge loetavuse" – parem oleks "sellise lihtsa reegli järgimine tagab kaardi kerge loetavuse", kuna see on lihtsam.

Kui sõna "kui" on kasutatud võrdluses ning sellele ei järgne öeldist, ei ole selle ette koma vaja.

Aga näiteks siin peab "kui" ees koma olema, kuna see on tingimustähenduses: "Näiteks kui tahetakse teha teemakaarti, mis kajastab linnades elavate inimeste arvu, tuleks legendis esile tõsta vastavad leppemärgid".

Võrdlusastmetes nagu "vähem oluline" ei pea omadussõna ennast keskvõrdesse panema, ehk siis "vähem olulised", mitte "vähem olulisemad".

Kokkuvõttes väga hea artikkel. Hea töö! Jõudu paranduste tegemisel! Margotmöller (arutelu) 13. oktoober 2013, kell 21:49 (EEST)[vasta]

Tere! Üks asi jäi eelmisel korral kahe silma vahele: "Lisaks samakõrgusjoontele, kasutatakse..." – sellises konstruktsioonis ei ole vaja koma kasutada. Teised parandused on hästi tehtud. Margotmöller (arutelu) 16. oktoober 2013, kell 18:09 (EEST)[vasta]