Kasutaja arutelu:Kiuk122/Autotööstus

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

1) Artikkel algab üldisema "auto" mõistega ning mõiste hõlmab nii laiemat kui ka kitsamat tähendust. Eriti meeldisid erinevat liiki mootorite animatsioonid, need teevad ka võhikule asja selgeks või siis vähemalt selgemaks. Järgneb loogiliselt kitsam mõiste "autotööstus", mida kenasti selgitatakse.

Mõistetest siirdutakse ajalukku, mis andis esimestest mootorijõul liikuvatest mehhanismidest ülevaate. Kui mootoritemaailm on tavaliselt meeste pärusmaa, siis oli meeldiv lugeda, et tõuke andis autotööstusele hoopis naine.

Turvalisus on vajalik alalõik, mida käsitleda, sest igapäevased uudised toovad meile teateid autoõnnetustest, kus mõnigi inimene on eluga pääsenud tänu autotootjate pingutustele muuta liiklusvahend turvalisemaks. Selles alalõigus esimese lause sõnastus vajaks ümbersõnastamis ning jäi lõiku lugedes mulje, et ainult plastmassi kasutusele võtmine tagab reisijate turvalisuse.

Majanduse alalõigus sobiks käsitleda ka seda, et millist transporditeenust mootorsõidukutega osutatakse.

2) Viited on sobivalt vormindatud, viitamine toimub autoriteetsetele allikatele, viidatud ja linkidega suunatud teistele lehekülgedele on piisavalt.

3) Artiklis on kasutatud Vikipeedia inglise keelseid artikleid ning nendest on tehtud valik, mida eesti keelde tõlkida.

Autoripoolt on ära tehtud vajalik töö - nüüd on võimalus selle teemalist infot lugeda eesti keeles, sest kõik ei valda inglise keelt.

--Aivai (arutelu) 26. aprill 2012, kell 12:09 (EEST)[vasta]

Aitäh hea tagasiside eest! Muutsin turvalisuse alalõiku. --Kiuk122 (arutelu) 27. aprill 2012, kell 13:45 (EEST)[vasta]


Vaeva on nähtud, kiidan. Aga siin on üsna palju juttu, mis ei vasta otseselt pealkirjale "Autotööstus". Siin sobiks väga lühidalt välja tuua, kuidas on muud seonduvad teemad antud mõistega seotud, aga pikemalt tuleks neist rääkida pigem artiklis "Auto" ja muudes sobivates artiklites. Auto leiutamisest (ja seonduvatest seikadest) sobiks rääkida nii palju, kui see on otseselt seotud auto tööstusliku tootmise algusega, turvalisusest ja turvaelementidest samuti tööstuse ja muu tootmise vaatevinklist.

Õigekirja- ja stiilivigu on artiklis üsna palju. Toon näiteid mõnest korduvast veast. Esineb sobimatut sõnajärge (aastal 1889 Gottlieb ja Mayback disainisid; 1888 ... Benz koos poegadega ... sõitsid). Kui aastaarvu kasutatakse järgarvuna (koos sõnaga aasta), siis on ta järel punkt. Siin on korduvalt kasutatud mõttekriipsu (või sidekriipsu selle pähe) koma asemel või muudes kohtades, kuhu mõttekriips kuidagi ei sobi. Võõrnime ja käädnelõpu vahele on ülakoma tarvis vaid siis, kui häälduse lõpus on kaashäälik ja kirjapildi lõpus täishäälik või vastupidi ning mõned võõrnimed on ka tüvevahelduslikud (ÕS: Stuttgardi). Eesti keeles eraldatakse arvus tuhandelised tühiku abil (v.a arvudes 1000–9999), mitte komaga.

Teistele Vikipeedia artiklitele, ei eesti- ega võõrkeelsetele, üldiselt ei viidata. Viidata tuleks neile (autoriteetsetele) allikatele, mida teisteski artiklites on kasutatud (või tuleks otsida viited sealsetele viitamata väidetele). Vikipeedia ise pole autoriteetne allikas. Nublu5 1. mai 2012, kell 19:28 (EEST)