Kasutaja:Vodolei95/Portugali põllumajandus

Allikas: Vikipeedia

Kuigi põllumajanduse osa SKTs on küllaltki väike – vaid 2,6% ja hõivatud vaid 11,7% tööealisest rahvastikust, selle majandusharu roll riigi majanduses on väike: Portugal peab importima palju põllumajandustooteid. Portugal on selgelt eristunud kaheks osaks: põhja-ja lõunaosa. Tejo jõega kulgeb paralleelselt Sierra da Estrela ahelik, mis eraldabki kaks osa. Riigi põhjaosa on mägisema pinnamoega ning seal asuvad viljakad orud, lõunapool on aga madalam ja künklik. Kõrgeim mägi on Mount Pico, mis asub Pico saarel. See on iidne vulkaan, mille kõrguseks on 2350 meetrit. Maismaa kõrgeim mägi on Serra da Estrela, mille tippp on 1993 m üle merepinna. Pikk rannajoon sadamakohtade ja ookeani suubuvate jõgedega on meremeestele heaks kasvulavaks. See on ka oluline kaubandusele. Hinnas on ka turism, mis toob palju raha sisse. Paljud välismaalased eelisatavad puhkamiseks just Portugali tänu tema soodsale kliimale. Assooridel, mis asuvad riigi põhjaosast 1200 km kaugusel Atlandi ookeanis, esineb palju vulkaanipurskeid ja maavärinaid. Inimesi elab seal ikkagi palju ning suvitama sõidab ka väga palju inimesi.

Portugalis on vahemereline kliima. Portugal on üks soojemaid euroopa riike. Portugal asub Euroopa maailmajaos ja on 40°N 10°W. Lõuna – Euroopa Pürenee poolsaarel. Ainuke naaber on Hispaania, millega kulgeb põhja - ja idapiir. Terve piiri pikkus on 1 214 km. Ülejäänud lõuna - ja läänepiir on aga merepiir Atlandi ookeaniga. Ta paikneb lähistroopilises kliimavöötmes ja ajavööndi järgi maailmaajas ja nullmeridiaanis. Loodusvööndes jääb ta Vahemerelise igihalja metsa ja põõsastiku alasse.

Põllumaa hõlmab üle poole Portugalia pindalast (39,8%), sellest 12,0% on haritav maa (peamiselt riigi kirdeosas) ja 7,8% on rohumaad (loode- ja keskosas). Mitmeaastaste põllukultuuride all on vaid 20,0% riigi territooriumist. Metsaga on kaetud 37,8% Argentinast Andide nõlvadel. 22,4% maast on mäestikud ja kõrbed.

Portugalia on üks maailma suurimaid piimatootjaid (2011. a – 1,9 mln t). Saadus müüakse USA firmadele. Samuti kasvatatakse tomatid (1,2 mln t), viinamari, olives, kartul, sealiha, kanaliha, õunad jms.