Kasutaja:Määrdeprits/liivakast

Koordinaadid puuduvad! Aita lisada (?)
Allikas: Vikipeedia
Hiina panga hoone
中銀大廈
Üldandmed
Asukoht Hong Kong
Ehituse algus 18.aprill 1985
Ehituse lõpp 1990
Avamine 17.mai 1990
Maksumus 1.82 miljardit HK$
Koordinaadid Koordinaadid puuduvad! Aita lisada.
Tehniline ülevaade
Kõrgus 367.4 m
Korruseid 72(+4 keldri korrust)
Lifte 49
Ehitusmaterjal Komposiit
Projekt ja ehitus
Arhitekt I. M. Pei & Partners

Hiina panga hoone[muuda | muuda lähteteksti]

Hiina panga hoone (Bank of China Tower) on Hong Kongi märkimisväärseim pilvelõhkuja. Hoone oli 1989–1992.a kõige kõrgem hoone Hong Kongis ja esimene pilvelõhkuja väljaspool Ameerikat, mis ületas 305 meetrit. Arhitekt oli I.M.Pei ja partnerid, Hoone on 315 meetrit ja koos kahe mastiga 367 meetrit kõrge.[1] Praegu kõrguselt neljas pilvelõhkuja Hong Kongis peale International Commerce Centre, Two International Finance Centre ja Central Plaza. Hoones on kokku 72 korrust ja neli keldri korrust, millest pank kasutab nelja ülemist ja üheksateist alumist korrust, teised on välja renditud kontoriteks.[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hoone on ehitatud Jaapani konstruktori Kumagai Gumi poolt. Ehitust alustati mais 1986. Torn on ehitatud terasraamile, mis on kaetud tulekindla ainega. Aine, mida kasutati teras konstruktsioonidel, on Monokote MK-5. Sellel ajal oli see osaliselt keelatud aine, sest sisaldab asbesti ja on väga mürgine. Algselt asus 43. korrusel vaateplatvorm, aga nüüd see on suletud.

Enne Hiina panga hoonet asus krundil Murray maja. Maja teisaldati ettevaatlikult Stanley ning on endiselt väga populaarne koht turistide seas.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Hoones on kasutatud ehitusmaterjalidena raudbetooni, terast ja klaasi. Hoone on projekteerinud Pritzkeri auhinna võitnud Leoh Ming Pei. Hoone ehitamisel on kasutatud komposiitmaterjale. Terve ehitis on toetatud neljale teras sambale. Sambad asuvad nurkades, kolmnurkne konstruktsioon suunab tekkivad jõud sammastesse. Konstruktsioon on kaetud klaas plaatidega.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Bank of China Tower - "üks nuga"".
  2. Brian Pagnotta (23 August, 2011). "AD Classics: Bank of China Tower / I.M. Pei". {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |Aeg= (juhend)
  3. "Bank of China Tower".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]