Kasutaja:Laisik loom

Allikas: Vikipeedia
Pruuni karvaline kolmvarvas laiskloom

Pruuni karvaline laiskloom


Pruuni karvaline laiskloom(Bradypus variegatus) on kõige levinum kolmvarvas laisikute liigist.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

See kassi suurune imetaja kaalub tavaliselt 8-9 kilo. Tal on ümmargune pea, lühike kärss, väikesed silmad, pikad jalad, pisikesed kõrvad ja töntsakas saba. Laisikutel on pikk, jäme karv, mis on värvilt helepruun aga sageli näib roheline, seal kasvavate siniste-roheliste vetikate pärast.

Varvaste asemel on nende esi-ja tagajalgadel kolm kõverat küünist, mis aitab neil lihtsasti end puude okste külge haakida ja tagurpidi rippuda.

Pruuni karvalised laisikud saavad keerata oma pead peaaegu 90 kraadi ja nende suu on vormitud nii nagu nad koguaeg naerataks. Isased eristuvad emastest, sest neil on tavaliselt helekollane või oranž karva laik, mis asub õlgade vahel.

Elupaik[muuda | muuda lähteteksti]

Pruuni karvaline kolmvarvaslaisik on puuloom, asustades troopilisi metsi Lõuna ja  Kesk-Ameerikas. Nende vetikatega kaetud karv aitab neil maskeerida oma sobivaima metsa keskkonnaga. Laisikud veedavad peaaegu kogu oma aja puudel, laskudes maapeale ainult üks kord nädalas, et roojata.

Toitumine[muuda | muuda lähteteksti]

Laiskloomad on herbivoor, toitudes väikese energia sisaldusega dieetist, lehtedest, okstest ja puuviljadest. Oma aeglase liikumise ja ainevahetuse pärast, võib laisikul võtta terve kuu, et seedida ühe söögikorra.


Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

[1][muuda | muuda lähteteksti]

Rainforest alliance