Kasutaja:ITekspert/Kodulehe tegemine

Allikas: Vikipeedia

Milleks koduleht?[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehe tegemine ja atraktiivse ning hästi toimiva kodulehe omamine on ettevõttele äriliselt väga oluline. Kodulehel on ettevõtet tutvustav roll, see müüb tooteid ja teenuseid, teenindab kliente ja kannab edasi ettevõtte väärtuseid. Uuringud on tõestanud, et kodulehe külastajate erinevate otsuste langetamisel on kodulehel märkimisväärselt suur roll. Korraliku kodulehe tegemine tähendab kasutajasõbralikku kujunduse loomist, arusaadavat navigatsioonilahendust, mugavat haldussüsteemi ja kvaliteetset sisu otsingumootoritele.

Kodulehe tegemise algus[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehe tegemisel on oluline koostada täielik plaan kodulehe ülesehituse kohta. Kodulehe ülesehituse planeerimise puhul on vaja läbi mõelda, mida see endas sisaldaks, kellel on seda kodulehte üldse vaja ja kuidas teha koduleht võimalikult kasutajasõbralikuks. Kui kodulehe esialgne ülesehitus on läbi mõeldud, siis tuleks mõelda tehnilise poole peale, kui palju kasutajasi seda lehti külastab, sellest sõltuvalt ka serverivõimsus tuleb valida, mis programmeerimiskeeli oleks selle kodulehe puhul oleks kõige otstarbekam kasutada ja kuidas teha koduleht kiireks ja mugavaks.

Kodulehe ülesehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehe ülesehitus on kodulehe tegemisel üks keerulisemaid probleeme, kuna tänapäeval on võimalik peaaegu kõike koodina reaaliseerida, kuid tuleks jääda realistlikuks ja arvesse võtta ka aega, mis kuluks tervikliku kodulehe tegemise peale.

Kodulehe eesmärk[muuda | muuda lähteteksti]

Tuleb esitada endale küsimus, miks peaks keegi seda kodulehte külastama? Kodulehe külastamise eesmärkiks võib olla mitmeid põhjuseid.

Külastamise põhjused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Annab informatsiooni mingi ettevõtte kohta. Näiteks, mis teenuseid ettevõte pakub, kuidas ühendust võtta ettevõttega ja hinnakiri.
  • Pakub interneti vahendusel erinevaid teenuseid, mida saab endale soetada.
  • Inimene teeb sissekandeid enda igapäevastest tegevustest teisele lugemiseks.
  • Interneti vahendusel toimiv lahendus, mis muudab igapäevase elu lihtsamaks, näiteks eesti.ee swedbank.ee
  • Ühiskonda puudutavaid teemasid käsitlev koduleht, jagab maailmas toimuvat informatsiooni edasi.
  • Meelelahutus portaalid vabaaja sisustamiseks, näiteks internetivahendusel toimivad mängud, videod.
  • Praktilised tööriistad probleemid lahendamiseks, näiteks Wolfram Alpha, matemaatiliste probleemide lahendamiseks.
  • Erinevaid teemasid käsitlevad foorumid, teemadeks võivad olla tervis, sport, teadus.
  • Materjalide avalikuks jagamiseks mõeldud üleslaadimiskeskkonnad, näiteks GitHub, Pastebin.

Kodulehe eesmärk ja kujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Eesmärgiks lähtuvalt tuleks mõelda ka kodulehe kujunduse peale, et milline kujundus oleks kohane kodulehe eesmärgile. Kujunduses omavad suurt rolli kasutatavad värvid, stiilielemendid ja elementide paigutus. Elementideks on tabelid, nupud, tekstid, pildid, ikoonid ja videod.

Kodulehe domeeninimi[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehe domeeninimi omab samuti suurt rolli, kodulehe eesmärgi täideviimiseks. Domeeninimest võib sõltuda see, kui mugav on kasutajal koduleheni jõuda. Domeeninime valimise puhul tuleks arvesse võtta nime saadavust, seda on võimalik kontrollida kodulehel zone.ee. Domeeninimi ei tohiks olla pikk ja lohisev, samuti ei tohiks see endas sisaldada keerulisi sümboleid, mida kasutajal on raske meelde jätta või sisestada. Domeeninime valmise puhul tuleks olla loominguline ja mõelda välja kergesti meeldejääv nimi. Lisaks võib lugeda domeeninime valmisel nõuandeid websitesetup.org lehelt, mis samuti aitab kaasa hea nime leidmisele.

Kodulehe virtuaalserver[muuda | muuda lähteteksti]

Eesmärgist sõltub ka kodulehe virtuaalserveri valik. Virtuaalserver on kasutajate poolt tehtavaid päringuid täide viiv server. Serveri valimise puhul tuleks arvestada sellega, et mis toiminguid server peab täpsemalt täide viima ja kui suur on külastajate arv. Sellest sõltub ka virtuaalserveri hind ehk mida suurema jõudlusega on server, seda suurem on ka serveri hind. Kui koduleht ei nõua suurt jõudlust, siis ei ole tarvilik tühjalt maksta suure jõudluse eest.

Kodulehe kujundus[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehe kujunduse puhul on tegemist selle osaga, mida kuvatakse külastajale ehk tegemist on kodulehe puhul kõige tähtsama osaga. Kodulehe kujunduse väljamõtlemine on äärmisel aeganõudev protsess ja hea kujunduse väljamõtlemiseks tuleks ajaga kaasas käia ja vaadata, mis kujunduselemendid on pragusel hetkel moes. Alati on võimalik ka mõelda väga abstrakselt ja luua mingi täiesti uus kujundusstruktuur, kuid seda keerulisem on kodulehte praktiliselt reaaliseerida ja seda rohkem aega kulub kodulehe tegemise peale.

Kodulehe kujundus vastavalt ajastule[muuda | muuda lähteteksti]

delfi.ee 2000 kujundus

Kujundus peaks olema kohale ajastule vastavate trendidega ja kasutama maksimaalselt ära ka hetkel saadaval uusimaid lahendusi. Alati on võimalus ka kasutada kodulehe kujunduse osas vanemaid trende ja lahendusi, kuid seeläbi kannatab kogu kodulehe üldpilt, mis omakorda vähendab ka külastajate arvu. Uute trendide leidmiseks tuleks külastada suuremaid ja populaarsemaid kodulehti, kus kõige suurema tõenäosusega võib leida uuele ajastule vastavaid trende. Tänapäevaste trendidega kaasakäivateks kodulehteks on näiteks facebook.com instagram.com amazon.com nortal.com delfi.ee postimees.ee. Nende näitel on tegemist pidevalt aktiivsete kodulehtedega, millel on suur külastajate arv ja koduleht on samuti pidevas arenemises. Näiteks uudisteportaal delfi.ee kodulehe kujundus on pidevalt muutunud, vastavalt ajastu võimalustele.

Hetkel kasutusel olevad trendid[muuda | muuda lähteteksti]

Nõuandeid hetkel moes olevate trendide kohta on leitavad otsingumootorile päringuga "newest web design trends", mis annab palju viiteid erinevatele lehtedele, kus leiab palju häid nõuandeid, mida reaaliseerida ka enda kodulehe puhul.

Nõuanded kujunduse osas[muuda | muuda lähteteksti]
  • Responsive desing ehk tundlik kujundus on üks raskemaid probleeme kujunduse tegemise puhul, kuna igal seadmel on erineva mõõduga ekraan ja seda kõike arvesse võttes, tuleb luua disainilahendus, mis muudab enda kuju vastavalt platvormile.
  • Flat design ehk minimalistlik kujundus on vajalik selleks, et laadimiskiirused oleksid madalad ja kasutajal oleks mugavam kodulehel toimetada. Nõuandeks sellise kujunduse puhul oleks kõige ebaolulise eemaldamine ja kodulehel kõige olulisema informatsiooni kuvamine.
  • Single Page Design ehk ühe lehe kujundust oleks siis otstarbeks kasutada, kui tegemist on üldist informatsiooni kuvava kodulehega, kus pole rohkemat vajagi, kuna ühe lehe laadimine teeb kodulehe külastamise kasutajale mugavaks,
  • Micro-Animations ehk väiksed animatsioonid ei ole kujunduse osas kõige tähtsam element, kuid teeb kodulehel viibimise kasutajale huvitavamaks ja arusaadavamaks. Näiteks kursoriga nupu kohalt üle tõmmates, muudab nupp enda värvi.

Hea kujunduse saamine väikese pingutusega[muuda | muuda lähteteksti]

Kui kodulehe tegemisega on väga kiire ja soovitakse saada kiiresti head tulemust, siis võib kasutada ka nii-öelda valmis tehtuid kujunduse lahendusi. Valmis lahendust kutsutakse template'iks ehk nii-öelda veebilehe šablooniks, mis sisaldab endas kõike vajalikku hea lõpptulemuse saavutamiseks. Valmis template'i leidmiseks võib otsingumootorile anda päringu "css templates", mis annab palju häid tulemusi, kuid sageli isegi need templatid ei sisalda alati endas kõike vajalikku ja praeguste trendidega kaasas käivaid elemente. Lisaks on olemas tööriist nimega Bootstrap, mis on üks mugavamaid lahendusi, hea kodulehe kujunduse tegemiseks. Valmis templatide miinuseks on see, et sarnast template'i kasutavaid kodulehti võib veel leiduda ja see kaotaks ära kodulehele erilise kujunduse elemendi.

Kodulehe serveripoolne lahendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehe serveripoolne lahendus tagab selle, et kasutajatel oleks võimalik saada ühendust kodulehega. Sõltuvalt sellest, mis on kodulehe eesmärgiks tuleb ka luua vastav serveripoolne lahendus. Eesmärgist lähtuvalt sõltub ka see, mis programmeerimiskeeli peab kasutama. Kõige tavalisemaks veebilehe serveripoolseks keeleks on PHP, mis võimaldab kõik vajalikud serveripoolsed tegevused täida viia. Kui aga on tegu suurema projektiga, siis oleks otstarbekas kasutada Framework'i ehk tugiraamistikku, mis tagab kiirema kodulehe arendamise, hästi organiseeritud koodi ja kõrge turvalisuse.

Kodulehega seonduvad probleemid[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehega kaasneb palju komplikatsioone, mis mõjutavad terviklikku lõpptulemust. Nendeks komplikatsioonideks on kodulehe turvalisus ja otsingumootorites kodulehe leitavus.

Kodulehe turvalisus[muuda | muuda lähteteksti]

Kodulehed, mis tegelevad kasutajapoosete isiklike andmete töötlemisega, võivad alati olla ebaturvalised. Ebaturvalisus tuleneb sellest, et kui koduleht on hiljuti avalikuks tehtud, siis kodulehe valmistajal on väga raske ette näha kõiki võimalikke turvaauke. Üheks kõige ohtlikumaks neist on SQL Injection, mis on seotud andmebaasis oleva sisu saamise või mõjutamisega ning mis võib põhjustada kasutaja andmete lekkimist või mõjutamist. Lisaks on olemas veel palju võimalusi kodulehele kahju tegemiseks, mille on kohta võimalik täpsemalt lugeda Web application security.

Kodulehe leitavus[muuda | muuda lähteteksti]

Kasutajale peaks koduleht olema kergesti leitav olema läbi otsingumootori, kuid selle tagamine on pikk ja aeganõudev protsess. Erinevateks otsingumootoriteks on neti.ee bing.com google.com ja kodulehe haldaja peaks lisama viite kodulehele kõikidesse eelmainitud otsingumootoritesse, et kodulehte oleks võimalik kiiresti üles leida. Otsingumootorid omakorda analüüsivad kodulehte ja vastavalt sellel kuvavad otsides ka viidet kodulehele. Kõige leitavamaks koduleheks kalibreerimine vajab pidevat kasutajate poolt otsitavate sõnade analüüsimist ja nende lisamist kodulehele. Kodulehele viitamist saab teha Google Search Console'iga, mis analüüsib kodulehte ja leitud info põhjal lisab otsitavate tulemuste alla.

Kodulehe tegemine etapid[muuda | muuda lähteteksti]

Mõelge välja oma kodulehe eesmärk. Eesmärgi püsitamisel saame ka meie Teile abiks olla, et saaks väga selgelt paika kodulehe eesmärk.Veenduge, et Teie koostööpartner on usaldusväärne ja suhtlemine oleks Teie jaoks mugav ja läbipaistev.Võimalusel mõelge milline on Teie kodulehe orienteeruv eelarve. Kui Teil puudub ettekujutus mis summadega peaks arvestama siis samuti kirjutage meile ja teeme kindlaks Teie soovid ja plaanid ning paneme eelarve paika üheskoos.

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://cobweb-security.com/security_lessons/8-common-website-hacking-techniques-know/
  2. https://websitesetup.org/choose-domain-name/
  3. https://www.zone.ee/et/
  4. https://www.hongkiat.com/blog/best-php-frameworks/
  5. PHP
  6. https://web.archive.org/web/20000208072316/http://www.delfi.ee:80/
  7. http://www.delfi.ee/
  8. https://webik.ee/kodulehe-tegemine/
  9. https://veebiagentuur.ee/milleks-koduleht/