Kasutaja:Ahärm/Liiderfirma

Allikas: Vikipeedia

Liiderfirma on tavaliselt ettevõtete koostööd korraldav ja kooskõlastav firma. Liiderfirma mõjutab tütarettevõtete omavahelist koostööd ja arengut enda eesmärkide järgi.

Liiderfirma[muuda | muuda lähteteksti]

Liiderfirmana võib käsitleda ka haldava või allikafirmana tegutsevat ettevõtet (ingl k parent company), mis hoiab enda käes piisavalt palju teise ettevõtte aktsaid, et endale sobivat ja soodsamat arengut suunata. Tavaliselt on ettevõttes otsustusvõimu tagamiseks 51% aktsiatest.

Liiderfirmat iseloomustab vastavas turusektoris suure osa omamine, mistõttu samas sektoris tegutsevad ettevõtted on sõltuvad liiderfirma tegevusest. Liiderfirmade koostöö arenedes on võimalik konglomeraadi teke. Liiderfirma on sageli turu arengusuuna kujundaja.

Sarnane allikafirmale on aktsiaid hoidev firma (ingl k holding company). Erinevalt eelmisest ei tegele aktsiaid hoidev firma ettevõtte arengu suunamisega vaid on huvitatud hoida ettevõtet enda omandis.

Näited liiderfirmadest[muuda | muuda lähteteksti]

Liiderfirma näiteks on Walmart jaekaubanduskett, mis omab väga suurt turuosa Ameerika toidukaubanduse sektoris. Konglomeraadistunud liiderfirma näiteks on 3M, mis toodab maailmas üle 55 000 erineva toote.