Jalutusrihm

Allikas: Vikipeedia
Koera isekeriv jalutusrihm

Jalutusrihm on nöör või nöörilaadsest materjalist ese, mis kinnitub looma kaela või pea ümber. Rihma eesmärk on hoida looma kontrolli all ja piirata tema tegevust. Mõned rihmad kinnitatakse klemmi või sidemega kaelarihma otsa, teised aga käivad ümber looma pea.

Jalutusrihmade tüübid[muuda | muuda lähteteksti]

Koerte jalutusrihmu on mitut tüüpi. Üks tavalisemaid on metallist kett, mida kasutatakse pildistamisel ja näitustel.

Olemas on ka väga lühikese tripiga jalutusrihm, kus klemm on kinnitatud silmusega käepidemele, lühikesele nahast sõlmele või selletaolisele lühikesele käepidemele. Rihm võimaldab hoida koera väga lähedal ja range kontrolli all, mida vajatakse võistlustel või treeningul.

Lühike nahast jalutusrihm

Koerte kuulekuse koolitustel kasutatakse tihtipeale lühikest ja pehmet nahast jalutusrihma (nahkrihm), millel on punutud silmusest käepide ja klemm ning mis kinnitatakse kaelarihmale. Tavaliselt on see 1,22 m pikk. Pehmus annab treenerile võimaluse rihma vajaduse korral lühemaks teha, punutud rihm võimaldab seda kindlamalt haarata.

Suurbritannias jalutus- või treenimisrihmadena tuntud nailonrihmad on 1,22–1,83 m pikad, neil on silmusest käepide ja klemm. Nailonrihmu kasutatakse kõige rohkem igapäevasteks jalutuskäikudeks. Nailonrihmad on vastupidavad ja käivad kompaktselt kokku.

Pikendatud jalutusrihmad (3,66–9,14 m ja pikemad) on mõeldud treeninguteks kaugetel distantsidel ja jälitustegevuseks.

Libisemiskindlad rihmad silmusest käepideme ja reguleeritava libiseva silmusega rihma teises otsas, mis läheb koera kaela ümber, on levinud näiteks takistusraja läbimise võistlustel, kus jalutusrihma peab kiiresti eemaldama või peale panema.

Isekerivate jalutusrihmadega võivad koerad oma peremehest 4,57–7,62 m kaugusele jalutada. Rihmal on konks, mis tõmbab peenikese köie automaatselt plastist käepideme sisse tagasi. Peremees saab köie pikkust reguleerida ja hoida koera rihmaga kontrolli all.

On loodud ka jalgrattale kinnitamiseks mõeldud koerte jalutusrihmu, mida on eeskätt tarvis inimestel, kellele meeldib võtta koeri jalgrattaga sõites jalutuskäigule. Rihm koosneb alumiiniumtorust ja mööda toru jooksvast plastkattega kaablist. Kaabel ulatub torust mitme meetri kaugusele, et koeral oleks mugavam liikuda. Rihma üks ots on kinnitatud jalgratta ja teine koera kaelarihma külge. Vahe jalgratta ja koera vahel on piisavalt suur, et jalgrattaga jalutuskäik oleks ohutu nii ratturile kui ka loomale.

Kasside jalutusrihmu ja rakmeid müüakse samuti ning need on mugavad abivahendid neile, kes soovivad, et nende loom saaks turvaliselt liikuda.

Koerte jalutusrihmad[muuda | muuda lähteteksti]

Koera jalutusrihma kasutatakse koeraga avalikes kohtades jalutamiseks. Koera hoidmine rihma küljes aitab kaitsta nii looma kui ka teisi inimesi.

Näituserihm

Koerte jalutusrihmu valmistatakse nahast, nailonist ja metallist. Viimasel ajal on populaarseks saanud isekerivad jalutusrihmad. Nahk- ja nailonrihma kasutatakse koerte jalutamiseks ning nende koolitamiseks. Metallketti kasutatakse näitustel ja võib ka kasutada pildistamisel. Isekeriv jalutusrihm on mugav, kuna võimaldab kiiresti muuta rihma pikkust, tõmmata koera rahvarohketes kohtades enda poole ja lasta tal looduses vabamalt liikuda.

Isekerivale jalutusrihmale saab kinnitada kasulikke lisavahendeid, nagu LED-valgustit või universaalset karpi, milles on mugav hoida maiustusi või kilekotte. Kvaliteetsel jalutusrihmal on tugevast metallist klemm. See peab kinnituma kaelarihmal asuva metallist rõnga külge, et aidata koera kontrolli all hoida.

Jalutusrihma pikkus on rihma valimisel väga oluline. Seejuures peaks arvestama koera suurusega: rihm ei tohiks olla liiga pikk ega ka liiga lühike. Kui rihma pikkus on valesti valitud, võib see tekitada ebamugavusi nii loomale kui ka loomaomanikule. Koera kaal on jalutusrihma valimisel samuti tähtis. Kui valitakse isekerivat rihma, peaks arvestama ka tõmbejõu varuga: näiteks kui koer kaalub 20 kg, soovitatakse valida rihm koertele kaaluga kuni 30 kg. Näituserihm võib olla kaelarihmaga koos või eraldi. Seda kasutatakse ainult näitustel ja see peab olema võimalikult märkamatu, et mitte koeralt tähelepanu kõrvale juhtida.

Aktiivsete koeraomanike lemmikvarustus jalutuskäigul on jooksuvöö, kus koera jalutusrihm on ühendatud omaniku vööga. Selline kombinatsioon jätab omaniku käed vabaks ja samas säilib kontroll koera üle. Mõned rihmad on valmistatud peegeldavatest materjalidest ja sobivad koeraga jalutamiseks ka öösel. Need on mugavad ja kasulikud, sest teevad koera ja omaniku liikluses nähtavamaks ja vähendavad õnnetuste tõenäosust. [1]

Kasside jalutusrihmad[muuda | muuda lähteteksti]

Kassil kasutatakse trakse ja jalutusrihmu, et vältida looma kadumist või auto alla jäämist. Samuti see on hädavajalik vahend reisimisel. Kass on üsna aktiivne ja isepäine loom ning ei kuuletu alati omaniku kutsele. Kassi jalutusrihma on vaja kõige rohkem looma turvalisuse tagamiseks. Iga omanik, kes tahab oma kassiga jalutada, leiab traksid pea igast lemmikloomapoest. Omanikel tuleb meeles pidada, et kassi jalutusrihm peab olema üsna pikk ning kassile sobilik. Kõige paremad traksimaterjalid on nahk või nailon. Nailonist traksid on kassile elastsemad ja mugavamad. Trakside valimisel tuleb meeles pidada, et kasside nahk on tundlik. [2]

Koera ja kassiga avalikus kohas viibimine Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Koera või kassi tohib viia avalikku kohta jalutusrihma otsas või kandevahendis, mis ei ohusta tema tervist ja millest ta omal tahtel välja ei pääse. Avalikus kohas koera või kassiga liikudes tuleb tagada inimeste ja loomade ohutus. Koera võib avalikus kohas jalutusrihma otsast vabastada või kandevahendist välja lasta vaid koerte jalutusväljakul. [3]

Omanik peab tagama järelevalve oma koera või kassi üle, et vältida nende lahtipääsemist. Koeraga avalikus kohas viibimisel, kui läheduses on teisi inimesi või koeri, peab koer olema lühikese, omanikust kuni 1 m raadiuses liikumist võimaldava keti või rihma otsas või peab omanik koera tellitava rihma kasutamisel endast maksimaalselt 1 m raadiusse tõmbama. Nimetatud nõue ei kehti spetsiaalselt koerte treeninguks, jooksutamiseks jm eraldatud ning tähistatud territooriumil. [3]

Ühissõidukis peab koer või kass olema jalutusrihma otsas ning koer peab kandma suukorvi. [3]

Kasse on ühissõidukis lubatud vedada kandmisvahendis, mis ei ohusta looma tervist ja on põgenemiskindel. [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]