JT-60SA

Allikas: Vikipeedia

JT-60SA on Jaapani teadusreaktor ja oluline termotuumalõhustumise uuringute projekt. Reaktor on Jaapani ja Euroopa Liidu koostöö tulemus, mis on osa laiemast ITERi (rahvusvaheline katsetermotuumareaktor) programmist. ITERi eesmärk on uurida termotuumaenergia kui puhta ja säästva energiaallika tehnilist teostatavust. Üleminek JT-60SA-le algas 2013. aastal eesmärgiga lõimida arenenumad tehnoloogiad ja uurimisvõimalused. See reaktor on osa Jaapani pikaajalisest visioonist võtta termotuumaenergeetika alastes teadusuuringutes juhtroll ja anda otsustav panus ülemaailmsesse termotuumalõhustumise projekti.

JT-60SA on tokamaki reaktor, seade, mis kasutab kuuma plasma genereerimiseks ja säilitamiseks magnetvälju. Selle keskmes on rõngakujuline kamber, milles tugevad magnetväljad püüavad ja stabiliseerivad plasmat. Reaktori eripära on selle tohutu suurus ja võime genereerida ja kontrollida plasmasid äärmiselt kõrgetel temperatuuridel ja rõhkudel. Termotuumareaktor peaks tootma soojust kuni 200 miljonit kraadi Celsiuse järgi. Umbes sada sekundit põleb kuni 135 kuupmeetrit plasmat kuumemaks kui päike "sõõriku" kujulises põlemiskambris.

Reaktor on varustatud uusimate tehnoloogiatega, sealhulgas nioobiumtinast valmistatud magnetrullidega, mis võivad tekitada äärmiselt tugevaid magnetvälju. Sellel on ka täiustatud diagnostika- ja kontrollisüsteemid, mis võimaldavad plasma täpset jälgimist ja kontrolli. Need tehnoloogiad on üliolulised, et luua ja säilitada tingimused tõhusaks termotuumalõhustumiseks.

JT-60SA peamine eesmärk on parandada termotuumaplasmade tootmise ja säilitamise alaseid teadmisi ja tehnoloogiaid. Eelkõige annab reaktor andmeid, mis on olulised ITERi ja tulevaste termotuumaelektrijaamade ehitamiseks ja käitamiseks. See aitab vastata olulistele küsimustele plasmafüüsika kohta ja leida lahendusi termotuumaenergia arendamise tehnilistele väljakutsetele.