Intrapersonaalsed oskused

Allikas: Vikipeedia

Intrapersonaalsed oskused (inglise intrapersonal skills) on oskused, millega saab inimene ise oma sisemaailmas toimuvat juhtida. Sõna esimene pool "intra" viitab seesmisele ja sõna teine pool "personaalne" isiklikule ehk igaühe isiklikule sisemaailmale.

Inglise keeles on mõistet "intrapersonaalsed oskused" kasutanud 2011. aastal Ameerika Ühendriikide teadusnõukogu (National Research Council)[1], tuues välja, et intrapersonaalsed oskused on enesejuhtimine, ajajuhtimine, enseareng, enseregulatsioon, kohanemine ja oma tegevuste täide saatmise korraldamine jms[2]. Mõistet on kasutatud samal aastal ka Robert T. Kiyosaki ja Donald J. Trump juhi enesejuhtimise oskuste kirjeldamiseks oma raamatus "Midase puudutus. Miks mõni ettevõtja saab rikkaks ja miks enamik ei saa." (eesti keeles Sinisukk 2012)[3].

Timothy J. Cleary (Ph.D, isereguleeritava õppimise ekspert, inglise self-regulated learning (SRL) theory expert. USA University of Wisconsin) on välja toonud, et end ise reguleeriv õppija seab endale:

  • eesmärgid ja töötab välja strateegilise plaani nendeni jõudmiseks;
  • on ise end seesmiselt motiveeriv ja proaktiivne;
  • kasutab erinevaid enesekontrollivahendeid;
  • järgib oma strateegiat, tegutsemist ja tunnetust ning
  • tegeleb sagedasti enese tegevuse jälgimise ja analüüsimisega.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. National Research Council (US) Committee (2011). "Assessing 21st Century Skills".
  2. 2,0 2,1 National Research Council (US) Committee (2011). "Assessing 21st Century Skills".
  3. Robert T. Kiyosaki ja Donald J. Trump (2011). Midas Touch: Why Some Entrepreneurs Get Rich-And Why Most Don't. USA: Plata Publishing.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]