IQOS

Allikas: Vikipeedia

IQOS (/ˈaɪkoʊs/ EYE-kohs) on ettevõtte Philip Morris Internationali välja töötatud tubakakuumutussüsteem. Süsteem koosneb kaasaskantavast IQOS taskulaadijast, IQOS-hoidjast ja HEETS-tubakapulgast. Toode avalikustati esimest korda 2014. aasta juunis Jaapanis Nagoyas ja Itaalias Milanos. Sarnaselt eelnevatele suitsuvabadele toodetele valiti Jaapan esmaturuks, kuna sealsed tarbijad on avatumad uuetele tehnoloogiatele[1].

2020. aasta detsembri seisuga on IQOS saadaval 53 riigis ja saabus Eestisse müügile 2020 aasta lõpus[2]. IQOS tubakakuumutussüsteem erineb traditsioonilistest sigarettidest, kuna põhineb tubaka kuumutamisel mitte põletamisel ja sellest tubakaaurude eraldumisel. Hoides palju madalamat temperatuuri, alla 350*C võrreldes sigareti kuni 800*C, jääb ära põlemine ja sellega ka kõige kahjulikumate ühendite teke. Uuringud on näidanud, et keskmiselt eraldub IQOSe kasutamisel 95% vähem kahjulike kemikaale võrreldes traditsiooniliste sigarettidega[3].

Erinevalt e-sigarettidest, kus sarnaselt leiab aset nikotiini manustamine aerosooli kaudu, ei kasuta IQOS vedeliku, vaid spetsiaalseid IQOSe jaoks loodud HEETS tubakapulki, mida kuumatatakse hoidjas spetsiaalse kuumutuslabaga. Aerosool koosneb peamiselt veest, glütseriinist ja nikotiinist. Peamisteks eelisteks on põlemise ja tuha mittetekkimine ja ebameedliva lõhna puudumine nii ruumis kui ka riietel[4].

IQOS brändi all müüakse kahte mudelit: esialgne IQOS 2.4 ja uuem IQOS 3 DUO, mida on võimalik kasutada kaks korda järjest ilma hoidjat laadimata[5].

Philip Morris Internationali uuringu tulemustel on maailmas ligikaudu 14.6 miljonit aktiivset IQOS kasutajat, kellest 73%, ehk 10.6 miljonit, on täielikult lõpetanud traditsiooniliste sigarettide suitsetamise selle tulemusel[6].

Rahva tervise kaitsmise eest vastutav USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) on tunnistanud elektriliselt kuumutatava tubakasüsteemi IQOS modifitseeritud riskiga tubakatooteks (MRTP).[7]

Jeffrey Drope'i jt 2017. aastal koostatud ülevaade leidis, et on "vähe uuritud, milliseid aineid eraldub pärast seda, kui seade tubakapõhist pastat kuumutab". Samuti pole veel teada füüsilised mõjud kasutajatele."[8] IQOS-i tekitatud heitkogused sisaldavad identseid kahjulikke koostisosi nagu tubakasuits, sealhulgas lenduvad orgaanilised ühendid võrreldaval tasemel sigaretisuitsu, polütsükliliste aromaatsete süsivesinike ja süsinikmonooksiidiga. Kõik need ained põhjustavad sigaretisuitsu põhjalike uuringute põhjal teadaolevalt olulist tervisekahjustust[9]. Hollandi rahvatervise ja keskkonna instituudi andmetel on IQOS "tervisele kahjulik, kuid tõenäoliselt vähem kahjulik kui tubakasigarettide suitsetamine"[10]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Raijv Nanjapala (oktoober 2016). "Why Philip Morris's iQOS Sales in Japan Are Promising". Market Realist. Vaadatud 26.01.2021.
  2. Maarit Eerme (16. detsember 2020). "Philip Morris toob Eestis turule kuumutatava tubakatoote IQOS". Kaubandus.ee. Vaadatud 26.01.2021.
  3. Laurie McGinley ja William Wan (30. aprill 2019). "FDA clears Philip Morris's heat-not-burn IQOS tobacco device for sale". Washington Post. Vaadatud 26.01.2021.
  4. PMI. "Teadus". Iqos.ee. Vaadatud 26.01.2021.
  5. PMI. "Tooted". ee.iqos.com/et/tooted. Vaadatud 26.01.2021.
  6. PMI (28. aprill 2020). "Philip Morris International Inc. (PMI) Files Quarterly Report on Form 10-Q". Businesswire. Vaadatud 26.01.2021.
  7. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-marketing-iqos-tobacco-heating-system-reduced-exposure-information
  8. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 5. veebruar 2021. Vaadatud 2. veebruaril 2021.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  9. https://pediatrics.aappublications.org/content/141/1/e20172383
  10. https://www.rivm.nl/en/news/addictive-nicotine-and-harmful-substances-also-present-in-heated-tobacco