Harvesterioperaator

Allikas: Vikipeedia

Harvesterioperaatori ehk langetustraktori juhi töö põhisisuks on metsatööd võimsa masinaga. [1]

Harvestere on nii suuremaid kui väiksemaid, mida kasutatakse eelkõige hooldusraiete tegemiseks. Tänu harvesteride kasutuses olemisele säästetakse paljude inimeste töötunde – varem, kui metsamees sai loota vaid iseenda jõule, võttis töö märkimisväärselt kauem aega. Töö harvesteril on alati välitöö, kus operaator istub harvesteri kabiinis. Harvesteriga lõigatakse kasvavat metsa ja järgatakse langetatud puud õigesse mõõtu.

Harvesterioperaatori töö sisuks on harvesteriga puude langetamine, järkamine ja lõikamine  metsas. Tema põhiliseks töövahendiks on metsalangetustraktor ehk harvester. Töötaja peab oskama masinat kasutada, seda tundma ning valdama seadmete ja süsteemide töötamise põhimõtteid. Harvesterioperaator teeb harvesteri kontrollmõõtmisi ja koostab järkamisfaile, valib lähtuvalt metsakasvatuslikust otsusest raiutavad puud, langetab, laasib ja järkab tüved nõutava kvaliteedi ja parameetritega sortimentideks.[2]

Harvesterioperaator peab tundma metsatüüpe ja puiduvarumistehnoloogiaid, oskama oma tööd kavandada ning teadma töövõtteid hooldus-, uuendus- ja lageraietel. Töös on nõutav iseseisvus,  otsustus- ja vastutusvõime, liigutuste täpsus ja sujuvus, kiirus, hea koordinatsioon, käelise tegevuse täpsus, koormustaluvus, ruumiline kujutlusvõime, visuaalne mälu ja kontsentreerumisvõime.

Eestis saab harvesterioperaatoriks õppida Luua Metsanduskoolis. [3] Hea harvesterioperaator on hinnatud spetsialist, tema oskuseid läheb vaja praktiliselt kõikides riikides, kus tegeletakse metsamajandamisega.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]


Kirjandus:[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Harvesterioperaator". Vaadatud 12.02.2019.
  2. "HARVESTERIOPERAATOR – keerulise nime taga peitub põnev töö!". Vaadatud 12.02.2019.
  3. "Luua Metsanduskool,harvesterioperaator". Originaali arhiivikoopia seisuga 12.02.2019. Vaadatud 12.02.2019.