Enn Velmre

Allikas: Vikipeedia

Enn Velmre (sündinud 17. augustil 1937) on eesti tehnikateadlane.

Ta lõpetas 1955. aastal Haapsalu 1. Keskkooli ja 1960. aastal cum laude Tallinna Polütehnilise Instituudi energeetikateaduskonna tööstusettevõtete ja -seadmete elektrivarustuse erialal.[1]

Ta on töötanud pooljuhtseadiste füüsikalise modelleerimise alal alates 1959. aastast.[2]

Ta oli elektroonika kateedri dotsent ja juhataja aastatel 1983–1986, Elektroonikainstituudi professor, elektroonikadisaini õppetooli juhataja, emeriitprofessor.

Teadustöö[muuda | muuda lähteteksti]

Töös pooljuhtseadiste modelleerimise alal on tema põhiline kaastöötaja numbrilise modelleerimise alal olnud Andres Udal. Koos Harry Taniga koostas ta seni praktiliselt ainsa eestikeelse pooljuhtelektroonikat käsitleva ja ka laiemalt tutvustava raamatu, mis ilmus aastal 1967. Raamatust on ilmunud kordustrükke ning see on saadaval ka pdf-faili kujul. Seda kasutatakse jätkuvalt õppevahendina elektroonika ja sellega seotud erialade omandamisel, ja mõnedel juhtudel ka praktilises inseneritöös.

  • Harry Tani, Enn Velmre. "Pooljuhtseadised ja nende kasutamine". Tallinn: Valgus, 1967

Enn Velmre on põhjalikult uurinud Eestist pärit baltisaksa füüsiku Thomas Johann Seebecki elu ja teadusalast tegevust, eriti termoelektriliste nähtuste (Seebecki efekti) osas.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]