Duvetiin

Allikas: Vikipeedia
Ruth Reevesi kavand karuskraega "kubistlikule" samet- ja duvetiinmantlile. "Arts & Decoration", november 1921
Rõivakavand 20. sajandi algusest: "A house coat of silk duvetyn, decorated with hand embroidery and trimmed with fur. This costume was designed by Miss Jesse Franklin Turner, of Bon wit Teller d- Co., from a Koryak fur coat in the collection of the American Museum of Natural History. The color plate was donated by Bonuit Teller & Co. 1825." - The American Museum journal (c1900-(1918))

Duvetiin[1] ehk düvetiin[2] on toimses või atlass-siduses kootud kangas, mille parem pool on tugevalt karustatud, nii et see meenutab väljanägemiselt sametit[3]. See võib olla puuvillane ja villane, või ka siidkangas, mida erandlikult toodeti 20. sajandi algul[4].

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

1922. aastast pärineb üks reklaam, mis kiidab naistemantlite villase duvetiini kõrget kvaliteeti. Sel ajal oli kangas uus ja sensatsiooniline leiutis, mis vallutas ka Pariisi moelava. Duvetiini ei valmistatud mitte vaid villast, vaid oli olemas ka siidduvetiin, millest valmistati ülikondi, kleite ja muid rõivaid.

Kümme aastat hiljem jõudis puuvillane duvetiin teatrimaailma ning seda hakati valgust absorbeeriva materjalina kasutama eesriiete, akside ja horisontide kangana. Teatris kasutatavale duvetiinkangale on lisatud enamasti süttimisvastane pinnaviimistlus.

Kangast on sageli kasutatud tarbekangana ka televisioonis ja filmis. Näiteks kasutati Star Treki esimeses sarjas avakosmose illusiooni loomiseks musta duvetiinkardinat, mis oli kaetud pealeliimitud sädeleva pulbriga - aknaavast paistis see tuhandete tähtedega tähistaevana[5].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]