Devonreks

Allikas: Vikipeedia

Devon reks (inglise keeles Devon Rex, ka Pixie cat, Alien cat, Poodle cat) on intelligentne lühikarvaline kassitõug, mis põlvneb 1960. aastal Inglismaal sündinud kassist Kirleest.

Devon reksidel on sihvakas keha, lokkis karv ja suured kõrvad. Nad on suudavad ära õppida keerulisi trikke ning tunnevad ära nii oma omaniku nime kui ka iseenda nime.

Avastamine ja sugulased[muuda | muuda lähteteksti]

Devon reksil on lokkis ja väga pehme lühike karvkate, mis sarnaneb korni reksi omale. Sellepärast arvatakse sageli, et nad on kõige hüpoallergeensemad kassid, kuid tegelikult nad ei ole hüpoallergeensed.

Esimese devon reksi leidis 1960. aastal Inglismaal Devoni krahvkonnas Buckfastleigh's Beryl Cox. Algul seostati teda korni reksi tõuga, kuid paaritamine lükkas selle arvamuse ümber. Kassidel on kolme tüüpi karvkatet: pealiskarv, aluskarv ja keskmine karv, mida kutsutakse ka okaskarvaks. Devon reksi karv aga on ebatavaline, kuna tal on lühike pealiskarv.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Karvastikus olevad lokid on tingitud geenmutatsioonist. Cornish Reksil ja German Reksil see geen puudub ning seetõttu pole neil nii lokkis karv. Devoneid, kes on keskmist kasvu kassid, kutsutakse ka ’’haldja kassiks’’ või ’’tulnuka kassiks’’, kuna neil on eriline ja teistmoodi välimus. Nende ebatavaliselt suured, natukene ümarad kõrvad paiknevad madalalt laia pea küljes, nende silmad on suured ja ninad on veidi üles pööratud. Erinevalt teistest kassidest on nende vurrud lühikesed ja tihti keerdus, mis jätab omakorda mulje nagu neil polekski vurre. Nende kehaehitus on kerge. Nende pikad ja vastupidavad jalad sobivad hästi pikkadeks hüpeteks ning nende varbad on ebaharilikult suured.

Iseloom[muuda | muuda lähteteksti]

Tüüpiline devon reksi kass on aktiivne, vallatu, mänguline ja väga inimsõbralik. Neid on kirjeldatud kui kassi, koera ja ahvi vahepealset looma või kõige tuntumalt "ahvi kassi nahas". Nad hüppavad kõrgele ja tahavad hõivata kõiki kohti, mis sobivad nende suurusele. Selle iseloomujoone tõttu leiavad omanikud tihti neid veidratest nurgatagustest ja kappide kitsastest kohtadest, riiulitelt või pesukorvist. Devon reksid eelistavad olla kõrgemates kohtades ja on võimelised ronima väga kõrgele, et olla toa kõige kõrgemas kohas. Samuti on neid suhteliselt kerge ülal pidada. Enamus devon reksi tõugu kassidel on üks keskne inimene, kellele nad suunavad oma armastuse ning kelle peale nad kõige enam lesima lähevad ja kelle vastu nad end hõõruvad. Nad võivad natuke hammustada, kuid seda mängides, mida neile meeldib teha terve oma elu. 

Devon reks on väga intelligentne tõug: neid saab lihtsasti treenida rihma otsas kõndima, õpetada asjade toomist või trikke, mis on tavaliselt seotud hüppamisega.

Veel üks huvitav iseloomujoon on nende viis näidata kiindumust: nende eelistuseks on olla vastu omaniku kaela või pead ning sageli võib neid leida õla pealt pikutamas. Devon reks on väga lojaalne seltsiline. Tihti nad järgnevad oma lemmikule ruumist ruumi, oodates võimalust hüpata neile käte vahele, sülle või õlale.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]