Countrymuusika

Allikas: Vikipeedia

Countrymuusika[muuda | muuda lähteteksti]

Countrymuusika on Ameerika Ühendriikide päritolu muusikastiil, mis on laialt tuntud oma sõnumirikaste lugude ja lihtsate, kuid haaravate meloodiate poolest. See muusikastiil sai alguse 20. sajandi alguses Ameerika lõunaosariikides ning on alates sellest ajast kasvanud ja arenenud, haarates enda alla mitmeid alamžanre ja subkultuure.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Countrymuusika juured ulatuvad tagasi 19. sajandi Ameerika lõunaosariikide rahvalauludesse, mis kajastasid tööliste, farmerite ja rändurite igapäevaelu ning väljakutseid. Esimesed salvestatud countrymuusika helisalvestised tehti 1920. aastatel, mil populaarseks said artistid nagu Jimmie Rodgers ja The Carter Family. 1940ndatel ja 1950ndatel kujunes Nashville's Tennessee's välja Nashville'i heli, mis tõi esile artistid nagu Hank Williams ja Patsy Cline ning muutis countrymuusika populaarseks kogu Ameerikas.

Stiil ja Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Countrymuusika stiilile on iseloomulikud lihtsad meloodiad, sageli akustiliste instrumentide nagu kitarr, viiul ja banjo kasutamine ning ausad ja südantsoojendavad lüürikad, mis kajastavad tihti elu maal ja maapiirkondades. Alamžanrid nagu bluegrass, honky-tonk, folk ja country pop lisavad countrymuusikale mitmekesisust ja sügavust ning toovad esile erinevaid muusikatraditsioone ja kultuurilisi mõjutusi.

Mõju ja Levik[muuda | muuda lähteteksti]

Countrymuusika on mõjutanud mitmeid teisi muusikastiile ja žanre ning leidnud kuulajaid üle kogu maailma. Selle mõju ulatub ka popmuusika, rokkmuusika ja isegi räpižanri juurde. Suured countrymuusikaartistid nagu Johnny Cash, Dolly Parton, Willie Nelson ja Taylor Swift on saavutanud rahvusvahelise kuulsuse ning nende muusika on inspireerinud mitmeid põlvkondi.

Eesti Seosed[muuda | muuda lähteteksti]

Kuigi countrymuusika pole Eestis nii laialt levinud kui teistes riikides, on siin siiski olemas oma väike, kuid pühendunud countrymuusika kogukond. Eestis korraldatakse regulaarselt countrymuusika üritusi ja festivale ning on olemas mitmeid kohalikke ansambleid ja artiste, kes esitavad countrymuusikat.

Lisamaterjalid ja Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Malone, Bill C. "Countrymuusika USA-s." University of Texas Press, 2002.
  2. Peterson, Richard A. "Creating Countrymuusika: Fabricating Authenticity." University of Chicago Press, 1997.