BookTok

Allikas: Vikipeedia

BookTok on üks TikToki alajaotustest, mis keskendub raamatutele. Lugejad jagavad oma muljeid raamatutest, mida nad on lugenud, ja soovitavad neid videotes teistele. BookTok on ühtne kogukond, kuid see jaguneb omakorda väiksemateks gruppideks, mis tekivad ühe žanri lugejatest. [1][2] Populaarsemad neist on romantika- ja fantaasiakirjandus.[3]

BookTokist täpsemalt[muuda | muuda lähteteksti]

#BookTok hakkas TikTokis populaarsust koguma Covid-19 pandeemia ajal, mis piiras alates 2020. aastast inimeste liikumist ja tegevusi. Seega said lugejad rohkem aega raamatutele pühendada ja neid teistele TikToki videotes tutvustada ning seeläbi rohkemaid inimesi lugema inspireerida.[1] Ka mõned autorid on BookTokiga ühinenud ja tutvustavad seal juba olemasolevaid raamatuid ning ka tulevasi või hetkel töös olevaid teoseid. Videote loojad või teisisõnu booktokker'id kasutavad eri viise, kuidas teoseid tutvustada või neist rääkida.[3] Näiteks:

  • tehakse video, kus selgitatakse lühidalt, millest raamat rääkis ja mis tundeid see lugejas tekitas;
  • jagatakse lõike või lauseid raamatust ja jäetakse välja kõige kaasahaaravam osa, et teistes huvi tekitada;
  • jagatakse oma TBR-nimekirjasid (to be read) ehk oma veel lugemata raamatute nimekirjasid;
  • pannakse kokku videomontaaž piltidest, mis meenutavad raamatu meeleolu ja sündmustikku.

Suurem osa booktokker'eid on enamasti teismelised või noored ja naised ning enamjaolt räägitakse ilukirjanduslikest raamatutest. Populaarseimad žanrid on noorte-, romantika- ja fantaasiakirjandus.[4] Kuid kõik raamatud sisaldavad eraldi mingit iseloomulikku tunnust, mille järgi need omakorda veel gruppidesse jagunevad. Noortekirjanduses on need tunnused näiteks düstoopilised maailmad, armukolmnurgad, hea versus halb[5]. Romantikaraamatutes on mõned populaarsemad teemad näiteks vaenlastest armsamateks, keelatud armastus, võltssuhe ja muud[6]. Fantaasiaraamatutest leidub näiteks väljavalituid (tegelasi, kelle on saatus või muu kõrgem jõud määranud maailma päästma[7]), ajaloolisi lugusid draakonitega ja vastaseid, kellest said liitlased[8]. Mõned booktokker'id kuuluvadki selle järgi kindlasse gruppi ja loevad ainult teatud tingimustega raamatuid. Või loetakse ainult ühe autori teoseid, näiteks võidakse valida autor, kes kirjutab ainult LGBTQ raamatuid või muu meelepärane kirjanik.[9]

#BookTokil oli 2023. aasta novembris TikTokis üle 200 miljardi vaatamise ja umbes 60 miljardit videot.[10] Mitmel booktokker'il on oma TikToki kontol sadu tuhandeid jälgijaid[11]. 2021. aastal hakkasid kirjastused populaarseimate loojatega ühendust võtma. Kirjastused pakkusid neile koostöövõimalust, kus videoloojad reklaamiksid raamatuid oma TikToki kontol ja saaksid vastutasuks kirjastuselt või autorilt näiteks tasuta raamatuid.[12]

Autorite ja kirjastuste kasu BookTokist[muuda | muuda lähteteksti]

BookToki populaarsus on hakanud suurendama ka osa raamatute müüki. Paljusid vanemaid raamatuid, mis on avaldatud juba aastaid tagasi, on hakatud jälle rohkem ostma ning alles valmivad raamatud on müüki tulles rekordkiirusega välja müüdud.[13] Viimane on võimalik sellepärast, et ka autorid on BookTokiga ühinenud ja jagavad videotes informatsioonikilde pooleli olevatest kirjutistest, mida lugejad ei suuda ära oodata. Üpris paljud teosed on tänu BookTokile sattunud ka New York Timesi bestsellerite hulka[3]. Osa raamatuid lööb laineid, sest need tõesti meeldivad lugejatele, teised aga šokeeriva või naljaka süžee pärast, mille peale lugeja ise poleks kunagi tulnud. Selline süžee on näiteks ulme- ja fantaasiaromaanil "Ice Planet Barbarians". See on raamatusari, kus grupp naisi on sattunud jääplaneedile, mille elanikud on hiiglaslikud sinised tulnukad, kes on naistesse armunud.[14]

Booktokker'ite hulgas on ka isehakanud kirjutajaid, kes saavad inspiratsiooni teistelt autoritelt ja soovivad oma kirjutisi teistega jagada. Kui taolised kirjutajad on BookTokis kuulsust saavutanud, võivad suuremad kirjastused nendega ühendust võtta, et nende raamat oma kirjastuse alt avaldada. Näiteks avaldas Olivie Blake oma raamatu "The Atlas Six" 2020. aastal Kindle'is (Amazoni e-luger) ja sellest sai BookToki sensatsioon. Fantaasiaromaaniga seoses võttis temaga ühendust kirjastus Tor Books ja see avaldati muudatustega uuesti 2021. aastal.[15]

Ka raamatupoed on tähele pannud BookToki mõju müüginumbritele ja kasutavad seda maksimaalselt ära. Ameerikas populaarne raamatupood Barnes and Noble on oma poodides BookToki raamatute jaoks väljapaneku teinud ja ka veebilehel osa sellele pühendanud.[4][16] Sellega on kaasa läinud ka muud raamatupoed, kaasa arvatud Apollo ja Rahva Raamat Eestis, kes koguvad kokku populaarseimad BookToki raamatud ning märgivad need ära näiteks sildiga "BookTok soovitab" või veebilehel eraldi osana "BookTokis populaarne".[17]

Paberilt ekraanile[muuda | muuda lähteteksti]

Raamatud on varemgi filmilindile jõudnud ja see pole midagi uut, et produtsendid filmiideede saamiseks fännide poole pöörduvad. "Näljamängud" ja "Süü on tähtedel" on näiteks raamatute põhjal valminud filmid, mille vastu avaldati huvi YouTube'is ja Tumblris. BookTok on sellegi järgmisele tasemele viinud ja hõlmab juba suurt hulka inimesi, kes on kindlatest filmidest või sarjadest huvitatud. See tähendab automaatselt suurt vaatamiste arvu ehk kasu filmitegijatele.[18]

Holly Jacksoni triloogia esimene raamat "A Good Girl's Guide to Murder" pakub BookTokis lugejatele pinget ja teose põhjal valmib ka sari, mis peaks linastuma BBC Threes 2024. Aasta juulis. Loos lahendab 17-aastane Pippa Fitz-Amobi viis aastat tagasi maha maetud mõrva. Fännid ootavad uudishimuga sarja ilmumist ja tahavad juba ka triloogia teiste raamatute sündmuseid ekraanil näha.[19]

Alice Osemani "Heartstopper", mis sai alguse veebikoomiksina, on nüüdseks kujunenud populaarseks Netflixi sarjaks, millel on juba kaks hooaega. Autoril on seeria filmimisel ja stsenaariumi kirjutamisel väga suur roll. Ta arvestab palju fännide soovidega ja proovib võimalikult palju detaile koomiksitest ekraanile jäädvustada. Tegu on LGBT teosega, mille peategelased on kaks keskkoolipoissi, kes üritavad leida iseennast ning tunda end aktsepteerituna.[20]

Populaarsed BookToki raamatud[muuda | muuda lähteteksti]

"BookToki raamatud" on need raamatud, mis BookTokis kõige enam kuulsust koguvad ja millel seetõttu ka müüginumbrid kõige rohkem kasvavad. Nendeks on näiteks:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Kirby, Emma Grace. 2023. From Penny Dreadfuls to BookTok: How Technology Influences Reading and Publishing Practices. Honors Capstone Projects and Theses. Department of English, University of Alabama, Huntsville, Alabama. https://louis.uah.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1811&context=honors-capstones. Vaadatud 5.04.24.
  2. Stewart, Sophia. 2022. U.S. Book Show: How TikTok Is Transforming Book Marketing. Publisher Weekly, May 24. https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/industry-news/bea/article/89428-u-s-book-show-how-tiktok-is-transforming-book-marketing.html. Vaadatud 5.04.2024.
  3. 3,0 3,1 3,2 Harris, Elizabeth A.. 2022. How TikTok Became a Best-Seller Machine. The New York Times, July 6. https://www.nytimes.com/2022/07/01/books/tiktok-books-booktok.html. Vaadatud 5.04.2024.
  4. 4,0 4,1 4,2 Stewart, Sophia. 2021. How TikTok Makes Backlist Books into Bestsellers. Publishers Weekly, September 3. https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/industry-news/bookselling/article/87304-how-tiktok-makes-backlist-books-into-bestsellers.html. Vaadatud 5.04.2024.
  5. Kruse, Amanda. 2021. Popular YA Tropes for your Novel and How To Write Them. https://hotghostwriter.com/blogs/blog/popular-ya-tropes-for-your-novel-and-how-to-write-them. Vaadatud 5.04.2024.
  6. Brewer, Robert Lee. 2024. 21 Popular Romance Tropes for Writers. https://www.writersdigest.com/write-better-fiction/popular-romance-tropes-for-writers. Vaadatud 5.04.2024.
  7. Puglisi, Becca. 2023. Character Type and Trope Thesaurus: The Chosen One. https://writershelpingwriters.net/2023/07/character-type-and-trope-thesaurus-the-chosen-one/. Vaadatud 5.04.2024.
  8. Brewer, Robert Lee. 2023. 21 Popular Fantasy Tropes for Writers. https://www.writersdigest.com/write-better-fiction/popular-fantasy-tropes-for-writers. Vaadatud 5.04.2024.
  9. Beech, Chace. 2021. BookTok boon is changing the publishing world. https://spectrumnews1.com/ca/la-west/human-interest/2021/08/12/booktok-boon-is-changing-the-publishing-world. Vaadatud 5.04.2024.
  10. Ariyanayagam, Annabelle. 2023. TikTok's #BookTok trend “literally changed my life”. BBC, December 3. https://www.bbc.com/news/uk-england-67555175. Vaadatud 5.04.2024.
  11. Flood, Alison. 2021. The rise of BookTok: meet the teen influencers pushing books up the charts. The Guardian, June 25. https://www.theguardian.com/books/2021/jun/25/the-rise-of-booktok-meet-the-teen-influencers-pushing-books-up-the-charts. Vaadatud 5.04.2024.
  12. Zarroli, Jim. 2021. TikTok is driving book sales. Here are some titles #BookTok recommends. https://www.npr.org/2021/12/26/1068063564/booktok-is-a-new-force-driving-book-sales-and-publishing-deals. Vaadatud 5.04.2024.
  13. Harris, Elizabeth A. 2021. How Crying on TikTok Sells Books. The New York Times, March 20. https://www.nytimes.com/2021/03/20/books/booktok-tiktok-video.html. Vaadatud 5.04.2024.
  14. Willingham, AJ. 2021. How sexy blue aliens invaded Amazon's bestseller lists. https://www.cnn.com/style/article/ice-planet-barbarians-tiktok-book-ruby-dixon-trnd/index.html. Vaadatud 5.04.2024.
  15. Baugher Milas, Lacy. 2022. The Atlas Six: The Dark Fantasy Viral Sensation is the Real Deal. Paste, March 4. https://www.pastemagazine.com/books/olivie-blake/the-atlas-six-review-olivie-blake. Vaadatud 5.04.2024.
  16. Barnes & Noble Booksellers, Inc. 2024. The Most Popular TikTok Books #BookTok. https://www.barnesandnoble.com/b/booktok/_/N-2vdn. Vaadatud 5.04.2024.
  17. Apollo Kauplused OÜ. 2024. BookTokis populaarne. https://www.apollo.ee/kampaaniad/booktokis-populaarne. Vaadatud 5.04.2024.
  18. Cyrus, Delores. 2023. BookTok-to-screen: Why Hollywood is looking to TikTok for streaming service successes. The Cavalier Daily, November 3. https://www.cavalierdaily.com/article/2023/11/booktok-to-screen-why-hollywood-is-looking-to-tiktok-for-streaming-service-successes. Vaadatud 5.04.2024.
  19. Simons, Roxy. 2024. Everything you need to know about A Good Girl's Guide to Murder. https://uk.news.yahoo.com/good-girls-guide-murder-bbc-release-date-152604036.html. Vaadatud 5.04.2024.
  20. Harris, Elizabeth A., Erica Ackerberg and Leo Dominguez. 2023. Love in Three Dimensions. The New York Times, March 22. https://www.nytimes.com/interactive/2023/03/22/books/heartstopper-adaptation.html. Vaadatud 5.04.2024.
  21. Penguin Random House. 2024. Discover the Most Popular Books on TikTok Right Now. https://www.penguinrandomhouse.com/the-read-down/the-most-popular-books-on-tiktok/. Vaadatud 5.04.2024.
  22. 22,0 22,1 22,2 Oulton,  Emma. 2024. The best BookTok books to read in 2024. https://www.panmacmillan.com/blogs/general/best-booktok-books. Vaadatud 5.04.2024.
  23. 23,0 23,1 Olito, Frank. 2021. 15 books everyone must read in their lifetime, according to TikTok. https://www.businessinsider.com/most-recommended-books-tiktok-2021-3. Vaadatud 5.04.2024.
  24. Culoso, Ava and Katie Kalhorn. 2021. The Next Literary Frontier: The Rise of BookTok. The Hoya, September 30. https://thehoya.com/guide/the-next-literary-frontier-the-rise-of-booktok/. Vaadatud 5.04.2024.
  25. Penn, Farrah. 2024. 25 BookTok Books That Are Actually Worth the Hype. Reader's Digest, March 12. https://www.rd.com/list/booktok-books/. Vaadatud 5.04.2024.
  26. Samuels, Ryan. 2023. Is It Worth Reading The Whole Series of Twisted?. The Skyline Post, June 5. https://skylinepost.org/2851/arts-entertainment/is-it-worth-reading-the-whole-series-of-twisted/. Vaadatud 5.04.2024.