Batista Tagme Na Waie

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Batista Tagme Na Wai)

Batista Tagme Na Waie (ka Batista Tagme Na Wai; 1949 Catió1. märts 2009) oli Guinea-Bissau sõjaväelane, kindral, kuni oma mõrvamiseni armee staabiülem.

Ta oli balanta päritolu.

Ta võitles Guinea-Bissau iseseisvussõjas. President João Bernardo Vieira korraldatud puhastustes 1980ndatel jäi ta püsima. Na Waie oli Vieira rivaal. 1990ndatel osales ta Vieira kukutanud sõjaväehuntas.

Kui oktoobris 2004 mõrvati staabiülem Verissimo Correia Seabra, sai Na Waie tema ametijärglaseks. IRIN-i järgi oli ta "konsensusfiguur, kelle edutas sõjaväe ladvik ja kelle valitsus oli sunnitud heaks kiitma".

Pärast Vieira naasmist võimule teatas Na Waie jaanuaris 2009, et elas üle mõrvakatse, kui üks presidendipalee juurde määratud rahvakaitseväelane avas tema ametiauto pihta tule; tule avaja väitis, et tegu polnud mõrvakatsega.

1. märtsil 2009 toimus sõjaväe peakorteris plahvatus, milles Na Waie hukkus.

2. märtsil Vieira tapeti, nähtavasti Na Waiele lojaalsete vägede poolt. Hiljem eitas üks sõjaväe esindaja, et tegu oli kättemaksuga. Armee pressiesindaja Zamora Induta ütles siiski, et Vieira oli osaline Na Waie mõrvamises. 5. märtsil ütles üks ohvitser, et Na Waie oli umbes nädal enne surma leidnud ühest sõjaväeangaarist 200 kg kokaiini. Na Waie maeti 8. märtsil; matusetseremoonia toimus Bissaus Sõjaväeklubis. 26. märtsil teatati, et eelnevatel päevadel olid kahtlustatuna Na Waie mõrvas arreteeritud kolonel Arsene Balde, kolonel Abdoulaye Ba ja brigaadikindral Melcias Fernandes.