Azawad

Allikas: Vikipeedia
Azawadi Rahvusliku Vabastusliikumise (MNLA) lipp
Azawad MNLA taotletavates piirides. Hallide täppidega on tähistatud piirkonnad, kus tuareegid on enamuses. Lääneosa asustavad enamjaolt islamiusulised, lõunaosa Sahara-tagused rahvad

Azawadi Sõltumatu Riik[1] (araabia keeles أزواد, uus-tifinaghi kirjas ⴰⵣⴰⵓⴷ[2], prantsuse keeles État indépendant de l’Azawad[3], inglise keeles Independent State of Azawad), vahel ka Azaouad, on tunnustamata riik, mis kuulutati iseseisvaks pärast konflikti, milles Azawadi Rahvuslik Vabastusliikumine (MNLA) ja teised rühmitused võitsid Mali armeed.

Selle kontrolli all on Mali kaheksast piirkonnast kolm ja pool (üle 70% territooriumist): Timbuktu, Kidali, Gao ja osalt ka Mopti piirkond. Rahvusvaheliselt peetakse neid kõiki Mali Vabariigi osadeks.[4] Azawadi alad piirnevad lõunas Mali ja Burkina Fasoga, läänes ja loodes Mauritaaniaga, põhjas Alžeeriaga ning idas ja kagus Nigeriga. See hõlmab osa Saharast ja Sahelist. Azawadi aladel on hinnanguliselt 2,52 miljonit elanikku (23 % Mali ca 10,8 mln-st), kellest ligi pool elab Mopti piirkonna põhja- ja idaosas.

6. aprillil 2012 avaldas suurt osa piirkonnast valitsev Azawadi Rahvuslik Vabastusliikumine oma veebilehel teadaande, milles kuulutas Azawadi Malist "pöördumatult" iseseisvaks. Siiani pole ükski välisriik Azawadi tunnustanud.[5]

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Robert Browni andmeil on Azawad araabiakeelne mugandus berberi nimest Azawagh, mis tähistab kuiva jõebasseini Lääne-Nigeris, Kirde-Malis ja Lõuna-Alžeerias.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 18. oktoober 2012. Vaadatud 6. aprillil 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. "Mouvement National de Liberation de l'Azawad". Mouvement National de Liberation de l'Azawad. Mouvement National de Liberation de l'Azawad. Vaadatud 10.01.2018.
  3. DÉCLARATION D’INDÉPENDANCE DE L'AZAWAD, www.mnlamov.net, 6.04.2012
  4. "Mali Tuareg rebels control Timbuktu as troops flee". BBC News. 1. aprill 2012. Vaadatud 3. aprill 2012.
  5. "Tuareg rebels declare the independence of Azawad, north of Mali". Al Arabiya. 6. aprill 2012. Vaadatud 6. aprill 2012.
  6. Robert Brown (1896). "Annotations to The history and description of Africa, by Leo Africanus". The Hakulyt Society. Vaadatud 3. aprill 2012.