Arutelu:Wolfgang Amadeus Mozart

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See on võetud kustutatud leheküljelt "Viini klassikaline koolkond". Artikli tekstiga kokku sulatada.

Wolfgang Amadeus Mozart sündis 27.jaanuaril 1756.aastal Austri linnas ja suri 5.detsembril aastal 1791 Viinis.Mozart elas 35.aastaseks.Hariduse sai ta oma isalt,Leopold Mozartilt,kes oli silmapaistev viiuldaja,helilooja ja orkestrijuht.Tema loov geenius ja erakordsed võimed (absoluutne kuulmine, suurepärane mälu, pillimängu kerge omandamine)avaldusid juba varases nooruses.Tal oli ka õde,Maria Anna,keda pereringis kutsuti Nannerliks.Kui Nannerl kodus oma palasid harjutas,siis Mozart kuulas ja varsti olid tal need lood paremini selged kui ta õel.Ja nii avastas ka nende isa,et mõlemal ta lapsel oli erakordne anne ja ta hakkas Mozarti ja Maria Annaga reisima ja ta viis neid esinema üle kogu Euroopa.Ning koos oma andeka õe Maria Annaga pälvis Mozart ka imelapse kuulsuse. Mozarti suured muusikaanded ilmnesid tavatult vara. Juba 6 aastaselt esines ta klaveri,oreli ja viiulimänguga, 8-9 aastaselt kirjutas sümfooniaid, veidi hiljem ka oopereid.Kui ta oli 14- ne aastane, autasustas Rooma paavst teda ordeniga, mida olid saanud vaid vähesed heliloojad,ning kuulsas Milaano ooperiteatris jagas vaimustunud publik kiiduavaldusi tema ooperitele.


Aastast 1769 oli Mozart Salzburgi õukonnakapelli kontsertmeister,1781.aastal läks ta vabakutselisena Viini ja sai seal 1787.aastal õukonnamuusikuks.Mozart on kirjutanud sümfooniaid, missasid,oopereid ja palju muud.Ta on ainus suur helilooja, kes on viljelenud kõiki zanre ühtviisi edukalt ja rohkesti.

Andres 5. veebruar 2006, kell 09.24 (UTC)


Kas ta ei olnud austria helilooja? Andres 23. oktoober 2006, kell 20:59 (UTC) 18 sajandil teisel poolel tegetses ta ka Austrias

Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 8. juuli 2013, kell 02:27 (EEST)[vasta]