Arutelu:Voldemar Tippel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Geni.com-is on projekti "Eesti arhitektid" raames koostatud ka Voldemar Tippeli mõningate kirjavigadega profiil: "Voldemar kasvas üles Tallinnas, Pelgulinnas. Ema pidas Ristiku tänaval toiduainete kauplust. Juba 6 aastaselt õppis ta joonistamist ühe Westholmi gümnaasiumi õpilase juures. Keskkoolis käis koos klassivennaga õlivärvidega maalimas. Muusikat õppis ta samuti omal käel, käies mõne hea tuttava juures harjutamas. 12 aastaselt ostas ka mängida kitarri ja viiulit. Umbes 10-12 aastaselt pandi Voldemar kodus tihti külaslistele esinema.

Ülikooli (Tallinna Tehnikaülikool) ajal oli Voldemar üliõpilasseltsi "Raimla" liige. Seltsitegevuse ajal mängis ta lauatennist ja bridzi. Ülikooli ajal hakkas Voldemar oma joonistusi akvarellidega tegema.

Pärast ülikooli 1934 määrati Kaitseväkke, kus tuli 11 kuud teenida. 1935 kandideeris Tartu linnaarhidekti kohale, kuhu ta ka valiti. Tolle aja ajalehed kirjutasid temast kui "kõige noorem linnaarhidekt Eestis" (Voldemar oli siis 29 aastane). Tuli kolida Tartusse.

1936 pärast abiellumist kolis Tartusse ka abikaasa Leida. Elati Tähtvere linnaosas, väikeses korteris. Detsembris sündis tütar Tiiu, 2 aastat hiljem tütar Anne. 1940 pakkus Töörahva Komissariaat Voldemarile tööd Tallinnas, mille ta vastu võttis. Seega koliti Tallinna tagasi.

1941 mobiliseeriti Voldemar Nõukogude süjaväkke, tagalasse, ehitusbataljoni. Saatuse tahtel sattus ta Kambarkasse koos mitmete Eesti tuntud kultuuritegelastega, nagu Gustav Ernesaks jt. Seal liitus ta orkestriga ja meeskooriga, millest kasvas välja hilisem RAM.

1945 pärast sõda määrati Voldemar Tallinna peaarhidektiks, kelle ülesandeks oli sõjajärgse purustatud Tallinna ülesehitamise korraldamine." Andmed tuleks kontrollida ja artiklisse lisada. --Oop (arutelu) 24. mai 2012, kell 11:32 (EEST)[vasta]