Arutelu:Vibraato

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

ÕS-i järgi ei ole eesti keeles sõna **vibraato. See on häälduse järgi kirjakeelde supsanud. Samasugused sõnaväänamised on näiteks **legaato ja **stakaato, mida tegelikult kirjakeeles pole. Õige on kasutada võõrsõnu vibrato, legato ja staccato. Adeliine 3. juuni 2008, kell 01:09 (UTC)

Arvan, et vibrato on noodikirjamärk, vibraato aga see, millest siin juttu on.
Peale selle, võiks veel vaadata "Võõrsõnade leksikoni" ja EKSS-i.
Võõrsõnade leksikon annab tõesti itaaliakeelse vibrato ja ÕS annab häälduse. Pillikeele kohta on noodikirjamärk, hääle oma kuulub vist tämbri hulka. --Tiuks 3. juuni 2008, kell 11:20 (UTC)
Minu meelest on siin esitatud kaks mõistet lisaks noodikirjamärgi vibrato mõistele. Kuidas neid tuleb kirjutada, sellele teatmeteosed vastust ei anna, sest nad räägivad ainult noodikirjamärgist, nii palju kui mina aru saan. Andres 4. juuni 2008, kell 12:52 (UTC)
Nii pilli kui hääle vibraatost kirjutatakse raamatutes "Laulja pill" ja "Õpetus muusikahelidest" kirjastuselt Scripta Musicalia. Itaalia keeles kirjutatakse nootides (noodikirja märk) aga tekstides ikkagi vibraato. --Tiuks 4. juuni 2008, kell 21:14 (UTC)
Siis on see küsimus lahendatud. Ma ei ole ainult kindel, kas pilli ja hääle vibraatost tuleb teha eraldi artiklid. Andres 5. juuni 2008, kell 05:20 (UTC)
Hääle vibraatost peaks tegema eraldi artikli aga sellesse on vaja enne süveneda, et kirjutama hakata. Las ta esialgu olla. Selle kohta inglise vikis ei ole artiklit aga sõrmevibraatost en:Finger vibrato ja vibraato üksusest? (efekt) en:Vibrato unit on artiklid olemas. --Tiuks 5. juuni 2008, kell 09:36 (UTC)

*hääle vibreerimine, mis muudab hääle intensiivsemaks ja dramaatilisemaks. Vibraato ei ole samasugune nagu laulja oskuste hulka kuuluv triller – kahe noodi kiire korduv vaheldumine. *pillikeele võnkumapanek randme kiire liikumisega. Annab uudse kõlavärvi ja võib kaasneda dünaamika kasv. Tõstsin selle jutu praegu välja. Kui siin isegi mingi tera leidub, on see liiga ebamääraselt sõnastatud.--Andrus Kallastu (arutelu) 20. august 2017, kell 21:21 (EEST)[vasta]