Arutelu:Vesiliiv

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas sõna "üleküllastunud" taga on mingi konkreetne mõiste, millele saaks viidata? Tahaks teada, mida see üleküllastumine tähendab.

Selle tagajärjel väheneb hõõrdumine liivaterakeste vahel, sest nendevaheline ruum on täitunud veega.

Tahaks, et see oleks rohkem läbipaistev. Kui osakeste vahel on vesi, kas siis üldse saab rääkida hõõrdumisest nende vahel ja mida see sel juhul täpsemalt tähendab? Ja milles siis seisneb liiva omaduste muutumine hõõrdumise vähenemise tagajärjel? Andres 17:23, 22 Jun 2005 (UTC)
Nii palju kui mina aru saan tähendab veega küllastatus seda, et liivaterakeste vahelised tühikud on täitunud veega, kuid liivaterad puutuvad siiski kokku. Üleküllastatus on selline seisund, kus vett on veel rohkem. Tegemist on nagu supiga, mille sees on liivaterad. Loomulikult ei tähenda see seda, et liivaterad enam üldse üksteise vastu ei puutu ja muidugi ei muutu hõõrdumine olematuks. On ju selge, et kui hõõrdumine liiva terade vahel väheneb, siis muutub liiv voolavamaks ja ei kanna enam näiteks inimest, kes vesiliiva peale astub. Selles seisnebki liiva omaduste muutumine. Artikli sõnastust on loomulikult lubatud parandada. Siim 17:45, 22 Jun 2005 (UTC)
Antud juhul tuleb kasutada just mõistet "veest üleküllastunud", sest veest küllastunud liiva omadused (hõõrdumine terade vahel) ei tohiks teoreetiliselt muutuda, sest vesi täidab sel juhul üksnes terade vahelise ruumi, kuid ei sunni neid üksteisest eemalduma. Mõisted "küllastunud" ja "üleküllastunud" on muidugi teoreetilised ja looduses ei käi asjad kunagi nii lihtsalt, aga kasutada saab neid küll. Ma ei osanud linki teha, sest ma ei tea, mis peaks olema vastava artikli pealkiri. Siim 17:54, 22 Jun 2005 (UTC)
Ma oleks artiklit täpsustanud, kui oleksin asjaga kursis. Sellest selgitusest sain küll paremini aru: küllastatus tähendab siis seda, et vesi hõlmab kogu ruumi, kus kuiva liiva puhul oli õhk, üleküllastatus aga seda, et vesi hõlmab rohkem ruumi. Hõõrdumine väheneb seetõttu, et liivaterad ei puutu enam kogu aeg ja tihedalt ülsteisega kokku.
Ehk kirjutad siiski ise rohkem lahti, sest mina ei tunne end selles teemas kindlalt. Andres 18:00, 22 Jun 2005 (UTC)

Sõnastus on segasevõitu. Sõnakordusi palju.--WooteleF 7. august 2008, kell 07:43 (UTC)