Arutelu:Vastupaavstide loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Johannes XXIII link on vale! Viib aastail 1958 - 1963 valitsenud seadusliku paavstini mitte samanimelise vastupaavstini (aka mereröövel Baldassare Cossa)

Siin on muudki tarvis korrastada. Andres 17. detsember 2005, kell 18.29 (UTC)

Felix II on keeruline lugu. Oli olemas vastupaavst Felix II (356–365) ning siis oli paavst Felix II (483–492), keda on mingi teise loenduse järgi nimetatud ka Felix III'ndaks. Ergo: väide vastupaavstide loendis, nagu oleks Felix II vahel ka ametlikus paavstide nimekirjas ei kehti, jutt käib eri isikutest. Klaarida tuleks ainult see küsimus, miks paavst F II vahel paavst F III nimetatakse. Juhul, kui see tuleneb sellest, et F II vahel vastupaavstina, vahel paavstina kirjas on, nagu väidab 'Catholic Encyclopedia', siis on muidugi keeruline...Boms 9. oktoober 2006, kell 12:52 (UTC)

Selgitamaks numeratsioonis olevat segadust, siis probleem on tekkinud sellepärast, et teda peeti varem paavstiks (valitsemisajaks loeti see ajaperiood, mil ta Roomas valitses), kuid tänapäeval teda paavstina ei tunnustata. Nimelt polegi osade vastupaavstidega nii lihtne, kuna nad olid omal ajal samaväärsed kirikupead ja see, miks neid enam ei loeta, on mõneti seotud mitmetest kirikupoliitilistest asjaoludest, nagu pühitsemise seaduspärasus, jne, osalt aga muudest asjaoludest, mis tulevad vastavate artiklite juures esile. Sama lugu on Benedictus X, Aleksander V, Johannes XVI jt, keda loeti omal ajal paavstideks, kuid tänapäeval mitte, mistõttu ametlikus paavstide nimekirjas on hulk tühikuid. Tänapäeval tuleb ametlikus nimekirjas Felix I järel Felix III, Aleksander IV järel Aleksander VI, jne. Mõnel juhul kasutatakse topeltnumbreid, näiteks Stephanused seoses SII, kuid see tekitab pigem segadust.Kalev.