Arutelu:Välismaa kokkade loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis vahe on kokal ja staarkokal? --Metsavend 1. jaanuar 2009, kell 23:15 (UTC)

Mõni kokk on tuntud selle poolest, et teda peetakse maailma parimate sekka kuuluvaks, mõni teine aga pigem oma figureerimise tõttu televisioonis ja muus meedias. Muidugi üks ei välista teist ja hinnangud kipuvad ikka suhtelised olema.
Igatahes olen ma tõlkinud Celebrity chef kui 'staarkokk'. Ivo 1. jaanuar 2009, kell 23:50 (UTC)
Miks siis Gordon Ramsay staarkokaks pole nimetatud? Ja paljud teised, kes figureerivad artiklis Celebrity chef, ei ole siin staarkokad. Teen ettepaneku selline subjektiivne määratlus ära jätta. --Metsavend 2. jaanuar 2009, kell 12:34 (UTC)
See mõiste ongi siin natuke problemaatiline. Teine võimalus oleks muidugi kõigile, kes selles inglise Viki artiklis loetletud, staarkoka tiitel külge keevitada. Ivo 2. jaanuar 2009, kell 17:35 (UTC)
Staarkoka asemel peaks olema tippkokk. Kuriuss (arutelu) 2. aprill 2020, kell 23:55 (EEST)[vasta]

Sisu ei vasta pealkirjale. Siin tuleb loetleda kõiki kokki, kelle kohta on artikkel ette nähtud. Andres 2. jaanuar 2009, kell 08:51 (UTC)

Kuna koka elukutse on selline, et selle harrastajatest just puudust pole, peaksime artiklid ette nägema vaid kõige tuntumate jaoks. Eesti siseselt saab aga seda latti ikka üksjagu alla lasta. Seega ma pooldaksin eesti ja väljamaa kokkade eraldamist.
Võib ju teha ka nagu näiteks Jõgede loend. Et teisaldame siinse artikli nimetuse alla "Välismaa kokkade loend" ja siia teeme täpsustuslehekülje. Ivo 2. jaanuar 2009, kell 12:28 (UTC)
Jah, nii võib. Arvan aga, et selles loendis tuleks loetleda nii neid, kelle kohta on artikkel sellepärast, et tegu on tuntud kokaga, kui ka muus valdkonnas tuntud inimeste kohta, kes on töötanud või töötavad kokana. Kui aga inimene on tuntud kokana, siis pole tähtis, kas ta on professionaal või harrastaja. Andres 2. jaanuar 2009, kell 12:52 (UTC)
Paljud maailmakuulsad kokad on ühtlasi ka mõne restorani omanikud, mõned kohati päris ärimehed. Paljud on tuntud oma arvukate kokaraamatute poolest ning mitmed esinevad sagedasti televisioonis. Samuti on teisi tegevusalasid. Aga kui siia loendisse kanda ainult need, kes on väga tuntud kokana töötamise poolest siis siia amatööre ei lisandu. Selleks, et keegi oleks ikka kokana tuntud, peaks selline amet olema põhitöökoht (või peaks see olema nõnda olnud tuntuks saamise hetkel) ja siin on võimalik tuntust saavutada juba suht ainult tipp-profesionaalidel (eesti kokkade puhul võib tuntus ka teistpidi tulla). Ivo 2. jaanuar 2009, kell 17:35 (UTC)
Saan aru, mida Sa mõtled. Aga kas see on vastuväide mõnele minu seisukohale või kas sellel on mõni praktiline järelm? Andres 2. jaanuar 2009, kell 17:41 (UTC)
Sellega püüdsin ma vastata sinu väitele, et "selles loendis tuleks loetleda...".
Ongi loetletud. Muidugi võiks seda veel väheke täiendada aga tuntumad nendest, keda võib kokkadeks klassifitseerida, on ära märgitud. Ivo 2. jaanuar 2009, kell 21:00 (UTC)
Sellega, mis ma ennist ütlesin, esitasin ma vastuväite sellele, et siin tuleks loetleda ainult kõige tuntumaid kokki. Minu meelest on kriteerium nii eesti kui ka välismaa kokkade puhul ühesugune: me loetleme neid kokki, kellest tuleb artikkel. Andres 2. jaanuar 2009, kell 21:59 (UTC)
Kui näiteks mõni kuulus laulja on töötanud kokana, peaks ta siia sisse minema. Andres 2. jaanuar 2009, kell 22:00 (UTC)
Me ei lisa ju loenditesse antud ametiga mitteseotud inimesi. Mitte ükski lugeja ei oskaks seostada näiteks mõnda kuulsat näitlejat selle loendiga, kui too näitleja töötas teismelisena kaks aastat McDonaldsis ja valmistas seal friikartuleid. Need, kes siin loendis on, nende kohta võiks ka artikkel olla, sest nad on tuntud kokana. Mingil teisel (kokandusega mitte seotud) alal kuulsuse saavutanud inimesed – neid ei peaks keegi kokaks isegi siis kui nad võivad seda ametit enda elu kutsumuseks nimetada – nad oleksid lihtsalt gurmaanid, kokakunstihuvilised, vms aga mitte kokad.
Sama oleks kui mõni näitleja külastab igasugu džungeid ja propageerib loomade õigusi – siis on ta tuntud kui looduskaitsja, mitte aga kui bioloog, kuigi oma loodusearmastuse võis ta pärida bioloogiaalastelt õpingutelt ülikoolis.
Ja siin loetletaksegi tuntumaid inimesi, kes on olnud ametis kokana. Ivo 2. jaanuar 2009, kell 22:36 (UTC)
Meil on näiteks õpetajate loendis kõik, kelle kohta on artikkel ja kes on töötanud kooliõpetajana. Ainult kurjategijate loend on erand. Andres 3. jaanuar 2009, kell 00:23 (UTC)
Kui näiteks mõni kurjategijana tuntud isik on elukutseline kokk, siis ta peaks selle põhimõtte järgi siin olema. Sama lugu ka arstide puhul. Andres 3. jaanuar 2009, kell 00:24 (UTC)