Arutelu:Tsölibaat

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Abstinents" on kahemõtteline. Andres 19:07, 15 august 2005 (UTC)

Abstinentsi mõiste peaks olema selgitatav artiklis abstinents. Kuni seal pole veel kõik korras, siis, jah... --Lulu 19:18, 15 august 2005 (UTC)

Sõna "abstinents" tähendab traditsiooniliselt eesti keeles muuhulgas seksuaalsuhetest hoidumist. Tolles artiklis on esitatud ka teisi tähendusi, muuhulgas seksuaalsuhete puudumine. Need on erinevad tähendused. Viide artiklile "abstinents" ei saa selgitada, kumba neist on mõeldud. Seda ei saa minu meelest kuidagi muuta artikli "abstinents" redigeerimine. Parem oleks defineerida nii, et sellist kahemõttelist sõna üldse mitte kasutada. Andres 05:58, 16 august 2005 (UTC)

Sõna "tsölibaat" tuleb algselt ladina sõnast caelibatus, mis tähendab 'vallaliseseisundit'. Sõna teine tähendus on sekundaarne. Need on ise asjad ja neist tuleks kirjutada eraldi, kas eraldi alajaotustes või eraldi artiklites. Seetõttu ei tohiks neid ka definitsioonis ühe hingetõmbega mainida. Pigem tuleks kirjutada, et see sõna tähendas algul üht, on aga hakanud tähendama ka teist. Tõsi küll, see tähendusnihe ei ole nähtavasti toimunud eesti keeles, vaid keeltes, millest see sõna on laenatud. Andres 05:58, 16 august 2005 (UTC)

Jajah. Tänud tähelepanu juhtimise eest. Tegelen sellega. --Lulu 10:05, 16 august 2005 (UTC)


Tsölibaat (ladinasõnast caelibatus 'vallalisus') on abielutus, abielus mitte olemine; hilisemas tähenduses ka seksuaalne abstinents ehk seksuaalsuhete puudumine, aseksuaalsus.
Ma ei taha vinguda, aga minu meelest ei ole asi ikkagi korras. Kui alguses anda kaks tähendust, siis ei saa hiljem ikkagi aru, kummast tähendusest on jutt. Pealegi ei ole aseksuaalsus sama mis tsölibaat, ja üldse, siin on loetletud mõistemahult erinevaid ja kahemõttelisi määratlusi. Tsölibaat on esialgses (klassikalises ja mitte-eestikeelses) tähenduses vallalisus, hiljem on hakanud tähendama ka spetsiifiliselt preestrite vallalisust katoliku kirikus, veel hiljem on hakanud tähendama ka suguelu puudumist või midagi sarnast (mitte ainult seksuaalsuhete puudumist: näiteks prostituutide teenuste kasutamist saab vaevalt nimetada seksuaalsuhteks).
Kui öelda, et preestrid on tsölibaadis, siis on see kahemõtteline. On küllalt sagedane, et preestrid, kes on tsölibaadis, elavad suguelu. Andres 20:07, 16 august 2005 (UTC)

Pärast viimaseid parandusi on seksuoloogiline tähendus hoopis kaduma läinud. Andres 05:30, 17 august 2005 (UTC)

Nunuh. Tegelt on see termin esmajoones muidugi kiriklik. Seksuoloogiline aspekt on sekundaarne. Minu meelest võib, aga võibolla isegi ei pea seda tingimata lisama. Toimetamist muidugi vaja. --Lulu 10:39, 17 august 2005 (UTC)
Mulle tundub, et peab lisama, muidu võib lugeja arvata, et sõna tarvitamine selles tähenduses ei ole korrektne. Andres 10:48, 17 august 2005 (UTC)
Nuh, võib ju lisada. Sõna tervitamine seksuoloogilises mõttes on nagunii ülekantud tähendus, mis ei olegi "korrektne". Kui lisada, siis ilmselt kuidagi nii, et "kasutusel ka ylekantud tähenduses...". Muide, Kategooria:Seksuoloogia peaks kindlasti jääma, sõltumatult sellest, kas siin otseselt või "ülekantud tähenduses" seksist juttu tehakse. --Lulu 11:12, 17 august 2005 (UTC)
Ma ei ole sellega nõus, et ülekantud tähendus ei ole korrektne. Küsimus on ainult selles, kas sõnal on see tähendus või ei ole. Igatahes artiklist Abstinents tuleb siia link. Andres 16:02, 17 august 2005 (UTC)
Eks ta ole. Kyllap need kirikuisad mõtsid kah algul, et kui abielus ei ole, siis seksi ka ei tee. Asja mõte oli nagu vist algusest peale ikka see abstinentsi värk, aint et seletati seda mitte-abielulise nõude kaudu. Mingil ajal peeti ju nagu endastmõistetavaks, et väljaspool abielu seda va seksivärki ei tehta. Või vähemalt ametlikult eeldati. Kuidagi peaks selle siia sisse muidugi panema, päris ilma ka nagu ei saa. Algul oli ju, et võib tähendada ka seksuaalset abstinentsi. Mis sellel viga oli? Võiks ju nii ollagi, või mis? --Lulu 17:08, 17 august 2005 (UTC)
Viga oli selles, et artiklis "Abstinents" räägitakse seksuaalsest abstinentsist kahes mõttes: suguelust hoidumise mõttes ja suguelu puudumise mõttes. Kui öelda lihtsalt "seksuaalne abstinents", siis jääb arusaamatuks, kumba mõeldakse.
Peab vaatama üle ka vikilingid. Inglise vikilink igatahes räägib spetsiifiliselt vaimulike tsölibaadist. Sellest on väga palju kirjutada. Juhul kui ka seksuoloogilisest tsölibaadimõistest on palju kirjutada, siis peaks seda tegema eraldi artiklis.
Tsölibaadi kujunemisel näiteks katoliku kirikul on oma osa etendanud nii vallalisus kui ka seksuaalelust hoidumine. Igatahes on tsölibaatsetel vaimulikel olnud ka konkubiine. Andres 18:47, 17 august 2005 (UTC)

teadlik loobumine

just nagu loobumine saaks olla ebateadlik. Andres 11. aprill 2006, kell 14.54 (UTC)