Arutelu:Tolmlemissündroomid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Pealkiri võiks olla mitmuses. Andres 29. oktoober 2011, kell 23:11 (EEST)[vasta]

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Tegemist on korraliku kompaktse artikliga, kus kogu info on edastatud lihtsalt, arusaadavalt ja konkreetselt. Üleliigset teksti ei ole ning autor pole teemast kõrvale kaldunud. Kasutatud on usaldusväärseid artikleid ja allikaid ning teksti liigendus ja ülesehitus on igati loogiline.

Väga palju on aga lühilauseid, mis iseenesest teevad teksti väga konkreetseks ning infot on võimalik kiiresti ja lihtsalt üles leida. Kuid lugejale, kes tahaks teemaga tutvuda ja sellesse süveneda, oleks parem, kui tekst oleks vähem hakitud ning rohkem ladus. Lisaks pikematele sidusatele lausetele, aitaks ladususele kaasa ka, kui rohkem infot sulgudest välja tuua ning nendega muuta laused pikemaks või moodustada uued laused.

Pikemaks peaks kirjutama viimase peatüki “Isetolmlemine”, sest kui see on juba eraldi peatükina välja toodud, vajaks see ka rohkem teksti ja näiteid. Samuti võiks peatükis “Vesitolmlemine” tuua mõned näited taimeliikidest, kes sel viisil tolmlevad.

Peatükis “Tuultolmlemine” on lause “Mõningatel juhtudel osutuvad putukad ebaefektiivseteks tolmeldajateks, avaldades vähest mõju looduslikule valikule, kuid esineb näiteid ka taimedest, kes on üheaegselt nii tuul- kui ka putuktolmlejad.” Siin võiks nendest taimedest näiteid tuua või redigeerida lõik natuke umber. Vastasel juhul tekitab antud lause lõigu keskel natuke segadust, kuna ei saa esialgu aru, kas sellele järgnevad laused käivad nende taimede kohta, kes on üheaegselt nii tuul- kui ka putuktolmlejad või jätkub jutt kõikide tuultolmlejate taimede kohta.

Puudub intervikilink, mis seoks selle artikli ingliskeelsega.

Õigekirjavead:

  • Lause Õietolmu vektoriks on seega vesi, vesikeskkonnas kanduvad tolmuterad edasi analoogselt õhuvooludega.
  • Lause Tolmeldajateks võivad olla mitmesugused putukate klassi kuuluvad esindajad (näiteks mesilased, herilased, liblikalised (Lepidoptera), sipelgad, mardikad). Viimane sulg on puudu.
  • Lause Õietolmu levitavad selgroogsed loomad, peamiselt linnud ja nahkhiired, kuid samuti ka kukkurloomad, roomajad (sisalikud), närilised, primaadid. Sõna samuti on üleliigne.
  • Lause Efektiivseks õietolmu ülekandeks on taimele kasulik kui tolmeldaja keskendub vaid ühele taimeliigile.
  • Lause Taimede iseviljastumine, mille puhul õie tolmuterad viljastavad sama õie emaka enne või pärast õie avanemist.
  • Lause Entomogaamsetele liikidele on omased mitmed evolutsiooni käigus kujunenud mehhanismid tolmeldajate ligimeelitamiseks (näiteks värvikirevad õied, lõhnavad õied, nektar, putukatele huvipakkuv õie kuju või muster). Huvipakkuv kirjutatakse kokku.


grete-stina 11. november 2011, kell 19:04 (EET)[vasta]

Aitäh põhjaliku retsensiooni eest!

- parandasin õigekirjavead - lõigule "Isetolmlemine" lisasin näiteid ning muutsin lõigu natuke pikemaks. Tegelikult oleks hea kirjutada sellest eraldi vikipeedia artikkel (või õigemini tuleks olemasolevat tunduvalt täiendada) - lõigule "Vesitolmlemine" lisasin samuti näiteid - lõigust "Tuultolmlemine" jätsin välja osa teksti, kuna see oli tõepoolest segadusseajav - lisasin intervikilingid

Samuti üritasin korrigeerida stiili ning lauseehitust.

Snowsp 11. november 2011, kell 23:40 (EET)[vasta]


Definitsioonis, artikli algusosas on siselingid eriti tähtsad. Ka teksti muus osas võiks linke rohkem olla.

  • enamik veetaimi
  • kui on kõrvuti kirjas taksoni eestikeelne ja ladinakeelne nimetus, siis mõlemat ei ole vaja linkida, ainult eestikeelse linkimisest piisab
  • Lauses "Õied võivad olla ..." koma puudu
  • enamik on aktiivsed
  • Lauses "Enamasti toodavad..." koma puudu
  • enim tuntud

Tubli! Adeliine 20. november 2011, kell 15:16 (EET)[vasta]


Viisin sisse parandused. Snowsp 20. november 2011, kell 19:05 (EET)[vasta]