Arutelu:Tekstitöötlus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vikipeedia ei ole sõnaraamat

Vikipeedia artiklid on rohkem kui üksnes sõnade tähenduste seletused. Lühikesi definitsioone või määratlusi kasutatakse vaid täpsustuslehekülgedel ja loendites, kus need viitavad terviklikule artiklile. Terviklik artikkel käsitleb teemat igakülgselt ning vajaduse korral annab ka infot sõnade kasutamise, häälduse, kirjaviiside jmt kohta. Kuid Vikipeedia ei keskendu sõnade kasutamisele, hääldamisele, kirjapildile, etümoloogiale, tõlkimisele jne. Selleks on Vikipeedia sõsarprojekt Vikisõnaraamat.

Ma ei leia, et see märkus artikli praegust redaktsiooni puudutaks. Artikli alguses peabki olema definitsioon. Küll aga ei kuulu teema sisse dokumendi ja faili definitsioon. Andres 4. detsember 2007, kell 07:25 (UTC)
Lühike info sõna enda kohta sobib ka entsüklopeediasse. Andres 4. detsember 2007, kell 07:26 (UTC)

tekstitöötlus ei ole andmetöötlus. See oleks andmetöötluse mõiste hägustamine.--Hendrix 4. detsember 2007, kell 18:15 (UTC)

Tekstitöötlus on andmetöötluse operatsioonid tekstiga, näiteks sisestus, teksti redigeerimine, sortimine, mestimine, otsing, salvestus, kuvamine või printimine. See on sõnasõnaline tsitaat Eesti (ja ISO) standardist EVS-ISO 2382-23. Arvaks, et EVS ja ISO standardi definitsioon peaks isegi Wiki jaoks kõlbama küll. Standardi panevad kokku (ja loodetavasti ka tõlgivad) erialainimeste töögrupid ja pakun, et nad teavad, mis asi on andmetöötlus (mis tegelikult ongi väga lai mõiste).
Oletan, et andmetöötluse mõiste definitsiooni leiab ehk standardist "EVS-ISO 2382-6:1999 Infotehnoloogia. Sõnastik. Osa 6: Andmevalmendus ja andmekäitlus." Endal mul seda kahjuks momendil pole --OpenDocument 04. detsember 2007, kell 20:49 (UTC)
laias laastus võib kõiki sisend- ja väljundtegevusi arvutiga vaadelda kui andmetöötlust. Aga see oleks sama, kui teabekandjana vaadelda mesilasetantsu. Tänapäeval mõeldakse andmetöötluse all siiski olemasolevate andmete analüüsi. ja see ei pea sugugi toimuma arvutis. Perfokaartidel olevate andmete süstematiseerimine ja paberil rehkendamine on ka andmetöötlus. Andmetöötluse käigus reeglina andmeid ei muudeta. Tekstitöötluse käigus toimub pidevalt olemasoleva teksti muutmine. Vaidlen vastu ametlikule definitsioonile. Defineerijad pole andmete olemusse piisavalt põhjalikult süvenenud ja sellest tulenevalt on esitatud definitsioon hägune ja mitmemõtteline.--Hendrix 5. detsember 2007, kell 05:58 (UTC)
Entsüklopeedias tuleks küll standardit arvestada, kuid seda ei saa kirjutada ainult standardi põhjal.
Muide, kas standardi tsiteerimine on lubatud? Andres 5. detsember 2007, kell 08:04 (UTC)
On. Ilma selle võimaluseta kaotaks standard oma mõtte. Lihtsalt originaalmaterjali ei tohi näiteks veebi ülesse riputada (kui standard on ostetud PDF kujul), edasi müüa või osta ühte koopiat ja seda igal pool jagama hakata. Samas oma tarbeks minu teada paljundada võib küll, sama moodi, nagu poest ostetud CD-st võib teha enda tarbeks tagavarakoopia.
Kas see tähendab siis, et standardis olevat iga üksikut definitsiooni võib tsiteerida? Sel juhul saab ju Vikipeedias ära tuua kogu standardi teksti. Andres 5. detsember 2007, kell 18:14 (UTC)
Tasub ehk konsulteerida sellel teemal Standardikeskusega... --OpenDocument 05. detsember 2007, kell 18:34 (UTC)
ja võiks vaadata ka vastavat inglise keelset artiklit--Hendrix 6. detsember 2007, kell 05:59 (UTC)