Arutelu:Stabegi vasallilinnus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on linnusest, kuid suurem osa juttu räägib mõisast. Need tuleb lahus hoida.--WooteleF (arutelu) 16. oktoober 2012, kell 13:37 (EEST)[vasta]

Väikelinnuste puhul on linnus ja mõis sageli ehituslikult nö. läbi põimunud - üks kujutas endast elupaiga ja põllumajandus"kooperatiivi" kaitserajatist ja teine pidi kaitseehitise rajamist majandama ning asus sageli eeslinnusemüüri sees või moodustas sageli ise eeslinnuse. Eriti, kui andmeid napilt, on vahetegemine raske. Selgemal lahknes linnuse ja mõisa edasine areng ja ajalugu peale linnuste sõjalise tähtsuse kadumist XVIII sajandiks, kui põlisrahva pärisorjuse ajal ehitati toretsevaid mõisaansambleid elu ja peopaikadeks, ning puhtalt põllumajanduslikke eesmärke silmas pidades. Sageli kasutati ka siis ära vanu ja ebaotstarbekaid linnusevaremeid, sõltuvalt, kui purustatud linnus oli. Mõisa ehitusetapid võivad olla huvipakkuvad linnuse ehitusmaterjaliks lammutamise jälgimise seisukohalt.

Stabegi puhul me kahjuks ei tea kui täpselt Ungern lammutamise korraldust täitis. Vundamendini mahatõmbamine oleks väga töömahukas ja sõjast laastatud maal on muugagi tegeleda,kui kivihoone laialitassimisega. Muidugi, kui tuntavat osa linnuserajatistest polnud ehitatud puidust. Need Poola kuningate korraldused jäeti tavaliselt täitmata, nagu ajaloost teada on. Kuigi esines ka erandeid.

Mõisast endast, kui see just valdavalt suurt osa linnusekehandist ei sisaldanud, pole mõtet tõesti pikalt rääkida. Marrx (arutelu)

Linnus on ehitis, mõis on majandus- või haldusüksus.--WooteleF (arutelu) 17. oktoober 2012, kell 02:30 (EEST)[vasta]
Siin ei ole võimalik väga ranget vahet teha, vähemalt XIII - XVI ja ka XVII sajandini. Kindlasti oli linnus ka haldusüksus, millele allusid ümberkaudu kindlustatud või kindlustamata mõisamajad. Vanalt Liivimaalt on teada isegi kindlustatud talu. Linnuseid oli otstarbe järgi lauamõisaid (Porkuni), samuti ait - linnuseid (Karksi), linnus - veskeid (Tarvastu) jm.; enamjaolt olid küll nn. teetõkkelinnused (Helme). Range vahetegemine on ka dokumentide vähesuse tõttu raskendatud. Terviklikuma pildi saamiseks on samanimelist mõisat ja linnust mõistlikum koos vaadelda. Marrx (arutelu)