Arutelu:Sense and Sensibilia

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vikerkaar(t)est. Vikerkaar on siiski meeltest sõltumatu nähtus. Kui vaatleja asukohas plõksida fotoaparaati, siis vikerkaar jäädvustub seal filmil/andmekandjal täiesti objektiivselt ja reprodutseeritavalt. Eraldi teema, et inimese meel suudab vikerkaart tajuda vaid osaliselt (piiratud spektris) ja et inimene on ka fotoaparaadid ehitanud eelkõige sedasama spektriosa jäädvustama.

Eesti keeles termin "meel", "meeleelundid" tuleb omamõistest, mitte ei selgitata seda mõistet meile indo-euroopa tunnetuse/andurite ("sense/sensor") või emotsioonide/eritluse ("чувство/чувак") kaudu. On valiku küsimus, kas nn kuuendat ja (saja)seitsmendat meelt eesti keeles tohib tõlgendada mitte (otseselt) sensoorsena, aga näiteks ajutegevuse (andmeanalüüsi, ladestunud mälestuste) kaudu (abistatuna), arvutite puhul me ju nimetaksime seda Data Science'iks ja suurandmete analüüsiks. Võib väita, et aju näol on tegu andmete vahelaoga (with data reduction & deduplication) ning 107's meel jätkuvalt peegeldab meeleelunditest (millalgi) saadud välist pilti. Kuues meel võiks sel moel defineeruda sisuanalüüsiks ja andmeanalüüsiks, bigdata terakeste otsimisele? ;)

Ah jah, veel. "Pettus" on eesti keeles mitmetähenduslik sõna. Inglise keeles oleks selleks sõnaks "deception", ehk siis kuritahtlik ja teise olendi reaalsuse kõigutamise eesmärgil sooritatud meedia(!)manipulatsioon. Mure on siin selles, et (reaalsus)manipulatsiooni ei pruugita sooritada otseselt, solgipanga mõnda meeleelundisse kallates või teist depriveerides, reaalsusmanipulatsiooni saab sooritada ka sensoorsete kanalite üleselt, sensoorsete kanalite vahel (tera siia, tera sinna), kuid pettuse puhul on teravik suunatud mitte niivõrd meele petmisele, kui meelega toidetava ajuosa eksitamisele. Sõnaga, eristatakse kanalimanipulatsiooni ja sisumanipulatsiooni. Kõige keerukam on siiski tajumanipulatsioon. Eksitamine sihib töötlusalgoritmi, mitte sidekanalit ega sisu. Kõige jubedam, et ntx pärasttõese ühiskonna puhul, manipulatsioon võib olla toime pandud ennetavalt, aastaid enne "petmisele" allutatava sensoorse aistingu saabumist. Lingid võtmesõnadele nagu ajupesu, psyop, stratcom, propaganda jt.

Ülalöeldust sõltumata, see siin on väga vajalik filosoofiline teema. Keegi võiks seda artiklit jätkata. --213.168.4.141 18. aprill 2018, kell 16:28 (EEST)[vasta]