Arutelu:Sarkis Kasjan

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Armeenia poliitik

Siit jääb mulje, nagu oleks olnud tegu iseseisva Armeeniaga.

Armeenia NSV riigipea

See ei ole minu meelest korrektne. Isegi kui Armeenia NSV-d pidada riigiks, täitis ametlikult riigipea funktsiooni kollegiaalne organ.

represseeriti

See on naljakas eufemism. Andres 24. oktoober 2005, kell 19.31 (UTC)
Ma ei pea terminit 'represseerimine' naljakaks ega eufemistlikuks. Taivo 25. oktoober 2005, kell 11.11 (UTC)
Tuleks ütelda "hukati", "vangistati", "küüditati" jne. Öelda selleasemel "represseeriti" on minu meelest "eufemism", sest repressioonid võivad olla ka leebemad. Naljakas on see minu meelest seetõttu, et jäljendatakse Nõukogude-aegset ebamäärast ja kroonulikku väljendusviisi. Andres 25. oktoober 2005, kell 22.54 (UTC)
See on lühike konkreetne teadaanne, et inimene mõisteti kohtus süüdi, kuigi ta süüdi ei olnud, ja hukati selle võltssüüdistuse alusel. Kuidas seda siis veel ühe sõnaga öelda? Pean sõna 'represseeriti' informatiivsemaks kui sõna 'hukati', mis ei teata, kas inimene oli tegelikult süüdi või ei. Kuigi repressioonid võivad olla ka leebemad, arvan, et väide 'inimene represseeriti' ei jäta kahtlust, et see lõppes surmaga. Kroonulikuks võib pidada mistahes väljendit, mis esineb ametlikus kõnepruugis ('seadus', 'paragrahv', 'istung'), kuid see ei tee neid ka tegelikult kroonulikeks. Taivo 26. oktoober 2005, kell 11.16 (UTC)
Ei ole nõus. Represseeriti tähendab sõna otseses mõttes "avaldati survet" või "karistati". Represseerimiseks võib nimetada igasuguseid karistusi, sealhulgas neid, mis on täiesti ebaseaduslikud (sealhulgas mittekohtulikud) ning mida juriidilises mõttes üldse karistuseks nimetada ei saa. Surmaotsuseid langetasid NSV Liidus näiteks "troikad", mis ei olnud tõelised kohtud. Kroonulik (ametlik) väljendusviis selle kohta on "ebaseaduslikult represseeritud", mitte lihtsalt "represseeritud". See hõlmab ka vangistust, sunnitööd, asumisele saatmist ja küüditamist. Ametlik väljendusviis ei pruugi olla ebakohane, kuid ebakohane on minu meelest ametlike eufemistlike formuleeringute kasutamine. Kui on teada, et keegi hukati, milleks siis kirjutada ebamääraselt "represseeriti". Seda tehti Nõukogude ajal ju sellepärast nii, et tsensuur ei lubanud üksikasju kirjeldada. Meil siin ju tsensuuri pole. Andres 26. oktoober 2005, kell 15.19 (UTC)