Arutelu:Peotants

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Olen mitu korda kuulnud tantsuõpetajaid rääkimas, et "peotants" on nõukogude ajal sunnitult kasutatud termin "seltskonnatantsu" asemel. Andres 9. juuli 2007, kell 13:44 (UTC)

Minu meelest jõudis peotantsu mõiste rahvasuus üsna kõvasti juurduda just võistlustantsu tähenduses. Võimalik, et sama sõna kasutamine tantsustiili kohta on meelevaldne. Samas rahvatants kui harrastus on rahvatantsude tantsimine. Siis võistlustants ja seltskonnatants on missuguste tantsude tantsimine? Mis on üldine termin nende kümne tantsu kohta? Kas mitte midagi spetsiifilisemat kui seltskonnatants? Seltskonnatantsude hulka juuluvad ju ka nt perekonnavalss ja tibutants, samas peotantsu alla neid keegi ei arvaks. -- 62.65.228.221 9. juuli 2007, kell 14:17 (UTC)

Olen perekonnavalssi tantsinud "peotantsukursuste" lõpupeol, arvan, et ta on samas mõttes ka seltskonnatants.
Sõna "peotants" kasutati nii võistlustantsu kui ka seltskonnatantsu kohta, ja õpetajad-treenerid olid (ja on) mõlemal samad.
Kümmet tantsu nimetatakse võistlustantsudeks, kui neid tantsitakse võistlustantsudena, ja seltskonnatantsudeks, kui seltskonnatantsudena. Seltskonnatantsude seas on ka tantse, mida 10 tantsu hulgas pole. Ja samu tantse tantsitakse võistlustantsidena ja seltskonnatantsudena üsnagi erineval moel.
Arvan, et seltskonnatantsud kitsamas ja levinumas mõttes on need, mida tantsukursustel õpetatakse. Andres 9. juuli 2007, kell 14:29 (UTC)

Google annab peotantsule u 50 korda rohkem vastuseid kui seltskonnatantsule. -- 62.65.228.221 9. juuli 2007, kell 15:10 (UTC)

Ma ei tea, kui esinduslik on see tantsuõpetajate jutt, mida olen raadiost kuulnud. Igatahes ÕS-is on "peotantsu" kohta öeldud, et see on nõukogudeaegne väljend seltskonnatantsu kohta. Võib-olla õnnestub leida ka muid allikaid. Andres 9. juuli 2007, kell 15:58 (UTC)
See on kõigi eesti juhtivate tantsuõpetajate jutt - Tael, Klandorf, kogu Eesti Tantsuõpetajate Liit. Muude allikate koha pealt - mis EE ütleb? Nõukaaegne "peotants" koosnes nii võistlus- kui seltskonnatantsust; standard-, ladina- ja nõukogude tantsudest, viimaste hulgas näiteks ka eesti jooksupolka ja igasugu jaburusi - en:Soviet Ballroom dances.--Ken 9. juuli 2007, kell 21:23 (UTC)