Arutelu:Paabel

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Paabel on Babüloni nimi Piiblis. Kõigis ülejäänud kontekstides tuleb rääkida Babülonist. Seega saab siin artiklis olla juttu Babülonist ainult Piibliga seotult. - Urmas 16:44, 8 Sep 2004 (UTC)

Või Babülooniast, kui jutt on maast. Andres 16:47, 8 Sep 2004 (UTC)

Suurem jagu siinsest jutust kuuluks artiklisse Babülon. Andres 17:20, 8 Sep 2004 (UTC)


Leon! Jutt, mis ma kirjutasin Babüloni enda viimase muudatuse resümeesse on tõsi ja ma taha selle siin üle korrata. Babülon on eestikeelne nimi ajaloolisele linnale ja selle varemetele Mesopotaamias. Reaalselt eksisteerinud linn ON Babülon (EKI KNABi teave). Selle linna kohta on Piiblis kasutatud nime, mis eesti keeles (mugandatult) on Paabel. Reaalsuses Paabelit ei eksisteeri, ei tema varemeid ega ka mitte Paabeli torni.

Ole hea ja loe need artiklid ("Babülon" ja "Paabel") uuesti üle, kui vaja kasuta ülikooli raamatukogu ja püüame edasipidi toimetada Vikit akadeemiliselt - eelnevalt argumenteerides, veendes ja kokkuleppe jõudes. Seda pole ju palju ? - Urmas 17:55, 8 Sep 2004 (UTC)


Ka minu meelest võiks terve selle artikli sisu kopeerida artiklisse Babülon. Muutes linna piiblinime linna ametlikuks nimeks ja ka kuninga nime (mitte Koores vaid Küüros). Siia aga panna viide teisele ning vahest lisada mõni selgitav märkus Piibli kohta. --Kirju 18:14, 8 Sep 2004 (UTC)

Küll selle artikli jaoks ka materjali jätkub, ära selle pärast muretse;-) Andres 18:18, 8 Sep 2004 (UTC)

Minu meelest Leon dokumenteerib, et teoloogid nimetavad mõnikord Babüloni (võib-olla ka Babülooniat) Paabeliks. Seda tuleb küll arvesse võtta, kuid see ei muuda sisu jaotust pealkirjade vahel. Andres 11:23, 13 Sep 2004 (UTC)



Ausalt yteldes võiks selle lehe minu arvates tyhjendada ja suunata ymber Babüloni, kuhu võiks lisada lõigu piiblist allikana ja eesti piiblikeelsest terminoloogiast antud teemal. Arukat juttu on siin minimaalselt, toimetamisele kulub rohkem aega kui uue teksti kirjutamisele. (Sama kehtib ka Sineari kohta.) --Oop 01:30, 2 Nov 2004 (UTC)

Piiblis kirjutatu võiks võimalusel jätta siia. Muus osas olen täiesti nõus. - Urmas 05:40, 2 Nov 2004 (UTC)

Paabel on ka ühe eesti ansambli nimi.Ansambli myspace Adeliine 27. veebruar 2008, kell 18:48 (UTC)

Vana versiooni sisu[muuda lähteteksti]

Kuna senises tekstis olid piibli Paabel ja ajalooline Babülon segi kui Kört-Pärtli kapsapuder särgiga, kirjutasin uue artikli ja tõstan segadiku välja.

''babel'', akadi ''bab-ilu'', ''babili'' tähendab Jumala (jumalate) värav. ''bab bel'': Beeli värav, Beeli õukond. Heebrea keeles "segadus". On nimetatud ka kreekapäraselt [[Babülon]], aga semi sõnalõpp on [[el]]. Org ja linn Kesk-Mesopotaamias, kus 3500 eKr ehitati [[Paabeli torn]]i. Hiljem [[Paabelimaa]] pealinn, mis hävis 3. saj. eKr. Paabel oli linn [[Eufrat]]i jõe ääres, 80 km nüüdsest [[Bagdad]]ist lõunas. Paabeli asutas "vägev kütt" [[Nimrod]]. Hiljem sai sellest Paabeli maailmariigi pealinn, tähtis kultuuri ja majanduskeskus. Paabel rajati peale [[veeuputus]]t [[Eufrat]]i kaldale [[Šinearimaa]]le. Selle elanikud hakkasid rajama taevasse ulatuvat torni, ja see oli vaid nende tegude algus. Jumal segas inimeste keeled, nii et ehitajad enam üksteist ei mõistnud, tekkis paabeli segadus ja suurem osa neist läks laiali. Paabeli kuningad olid alates [[Hammurabi]]st võimsad valitsejad ja valitsesid Sinearimaad. Ka vallutajad, nagu [[kassiidid]], asusid Paabelisse elama kui oma pealinna. Alles 7. saj. algul vallutas [[Assüüria]] Paabeli ja linn hävitati, kuid taastati peatselt. Assüüria hävitati kaldealaste poolt, kes asusid taas Paabelit pealinnana kasutama. Nende võimsaim kuningas oli [[Nebukadnetsar]], kes tõi juudid [[Paabeli vangipõlv]]e. Pärsia kuningas [[Koores]] vallutas Paabeli 539 eKr. Tema Paabelit pealinnana ei kasutanud (pealinnaks oli kord Susa, kord Ekbatana, kord Persepolis) ja lubas juutidel koju minna. Paljud seda siiski ei tahtnudki ja jäid Paabelisse. Paabel jäi suurlinnaks ja kohalikuks halduskeskuseks. Paabelis suri [[Aleksander Suur]]. Eluajal oli ta tahtnud Paabelit pealinnaks teha. Ka soovis ta Paabeli torni uuesti ehitada, aga selle ettevalmistamiseks lammutas ta torni kõigepealt maani maha, ja tema surma tõttu jäi torn taastamata. Paabel jäeti maha 2. sajandil, kuna Eufrati säng muutus ja kohalik halduskeskus viidi Ktesifoni. Hetkel on piirkonna halduskeskus Bagdadis ja Paabel on inimtühjad varemed.