Arutelu:Nomos

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See on nüüd küll kreeka sõna väga kitsas tõlgendus. Siia toob Archesilaose juurest nt link, mille järgi nomos pidada tähendama kokkulepet, ehkki seegi on üsna vaieldav tõlge. Kõige sagedamini ja üldisemalt tähendab nomos ikkagi seadust, ehkki on omaette küsimus, kas igast vanakreeka sõnast üldse peab eestikeelses teatmeteoses omaette artikkel olema. (Muusikalise mõiste kohta, muide, ütleb inglise viki: "the traditional melody types used by the singer for the recitation of the epics, and all-known melody types used by citharedes and auletes in musical contests", nii et pigem meloodiatüübid kui neid kehtestavad-kirjeldavad reeglid. Kuni ei siin ega seal ühtki viidet pole, kehtib üks sama hästi kui teine.) Igal juhul ei peaks sõna üks spetsiifiline vähelevinud tähendus olema esitatud ainsa ega isegi mitte vaikimisi peamisena.

Minu meelest sellest muusika mõistest peaks artikkel olema, ja eestikeelset sõna selle kohta pole, nii et pealkiri on tahes-tahtmata võõrkeelne. Artikkel ei räägi sõnast, vaid mõistest, mistõttu ei saa öelda, et tähendus esitatakse peamisena. Kui selle pealkirja all peaks olema midagi üldisemat, siis saab siinset pealkirja muuta.
Muidugi on kreeka sõna tähendus laiem. Igast kreeka sõnast muidugi artiklit tarvis pole, sellistest aga võib-olla küll, mille tähendusel on filosoofiaajalooline tähtsust. Ma ei ole päris kindel, kuidas selle sõnaga on. Kui olulised on ainult sõna tähendused, võib selle jätta Vikisõnastikku. Andres (arutelu) 9. mai 2017, kell 23:55 (EEST)[vasta]