Arutelu:Naturalisatsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas järgmises lõigus pakutav määratlus oleks korrektne, või tekiks siis segadus seoses teistsuguse naturalisatsiooniga teistes riikides või seoses sõna "naturalisatsioon" kasutamisega teiste mõistete tähistamiseks? Viimasel juhul tuleks teha täpsustuslehekülg ja käesoleva artikli pealkiri peaks olema näiteks "Naturalisatsioon (kodakondsuspoliitika)" vmt.

Naturalisatsioon on riigi kodakondsuse andmine isikule, kes ei ole sündinud vähemalt ühe selle riigi kodaniku lapsena.

ML 12. märts 2007, kell 11:27 (UTC)

Seda sõna kasutatakse ka bioloogias, kuid see artikkel räägib ainult kodakondsusega seotud mõistest.
Minu meelest on selline sõnastus liiga detailne. Võiks olla umbes: "kellel ei ole sünnijärgset õigust selle riigi kodakondsusele." Olenevalt konkreetse riigi seadustest võib sünnijärgne õigus olla ka teisiti määratletud. Näiteks õigus USA kodakondsusele tekib ka isikul, kes sünnib USA territooriumil. Andres 12. märts 2007, kell 11:40 (UTC)
Ilmselt lähtusin liiga palju artiklis kirjutatud määratlusest, mis on Eesti-keskne. Pealegi võiks sellisest jääda mulje, et igasugune kodakondsuse andmine neile, kes ei ole sünnijärgsed kodanikud, on naturalisatsioon, aga on olemas ka näiteks eriliste teenete eest kodakondsuse andmine. Mingi kõlbuliku määratluse võiks ju siiski pakkuda niikaua, kui keegi oskaja korraliku artikli teeb?
Naturalisatsioon on riigi kodakondsuse andmine isikule, kellel ei ole selle riigi kodakondsusele sünnijärgset õigust, kuid kes on riigis teatud aja elanud. ML 12. märts 2007, kell 11:48 (UTC)
Mul on mulje, et naturalisatsioon tähendabki üldiselt lihtsalt riigi kodakondsuse andmist isikule, kellel seda ei olnud. Naturalisatsiooni alla ei käi kodakondsuse automaatne tekkimine (sünniga). Riigi territooriumil elamine ei ole olemuslik tingimus. Eriliste teenete eest kodakondsuse andmine on naturalisatsiooni erijuht. Eestis tarvitatakse sõna nähtavasti "naturalisatsioon" praegu pisut teisiti, kuid see käib siis ainult Eesti kohta. Andres 12. märts 2007, kell 12:04 (UTC)