Arutelu:Mini jõgi (Fujian)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Hiina jõenimede ortograafia kohta tuleb teha selge otsus ning seda siis yhtselt rakendada. Praegu on meil Mini jõgi (ehk Minjiang) ning Xi Jiang (ehk Xi jõgi). Niimoodi ei saa ju. --Oop 3. august 2009, kell 09:33 (UTC)

Pole kindel. "Xi Jiang" on võetud KNAB-ist, ja seal on liigisõna tõlkimata ilmselt sellepärast, et "Xi" tähendab 'lääs' ega ole eraldi kohanimi. Üldjuhul peaks sõna "Jiang" ära jätma. KNAB-is on vähe hiinakeelseid nimesid, ja näiteks Yalu puhul on põhinimes "Jiang" ära jäetud. See on küll tõsi, et me ei tohiks kirjutada ei "Xi jõgi" ega "Minjiang". Andres 3. august 2009, kell 09:55 (UTC)
Ma rusikareeglina siiski ei poolda kommet geograafiliste objektide liiginimed tõlkimata jätta ning teha nägu, et need on nime osad. Hiina keele puhul ei saa tegelikult tuua ka analoogiat Võrtsjärvega, kuna kokku-lahkukirjutusel pole hiina kontekstis mingit sisu ning see on puhtalt me endi probleem. Ilmakaari kasutatakse ka Eesti kohanimedes; kas me neid kokku või lahku kirjutame, on - nagu yteldud - me endi mure, mitte argument. Nii et minu arvates oleks loogilisem "Jiang" enamasti liiginimeks tõlkida. Tekitab ka vähem segadust inimeste seas, kes Vikipeediast õiget kirjapilti otsivad ning kogu nimemajanduse tausta ei tunne. --Oop 5. august 2009, kell 12:56 (UTC)
Mulle tundub jälle täpselt vastupidi;-). Pinyinis on kokku- ja lahkukirjutus siiski normeeritud, nii palju kui mina aru saan, (ja kui ka pole, siis seda enam pole põhjust tõlkimata jätta) ja üldjuhul tuleks liigisõna tõlkida (erandiks oleks juhtumid, kus nimi on olemas ainult koos liigisõnaga). Möönan, et konkreetsel juhtumil ei pruugi selge olla, kuidas parasjagu lood on.
Printsiipidele, millel Hiina jõenimede eestikeelne edasiandmine minu oletust mööda põhineb, võib muidugi ka vastu vaielda.
Minu ettepanek on küsida Peeter Pälli seisukohta ning allutada end sellele. Muidu tekivad lahendamatud vaidlused, sest argumente annab tuua mõlema seisukoha kasuks. Andres 5. august 2009, kell 13:10 (UTC)