Arutelu:Miinipilduja

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tavaline 81 mm miinipilduja... Milline miinipilduja on ebatavaline?Akra 24. detsember 2007, kell 17:25 (UTC)

Mitte ainult punaarmeel ei olnud reakriivmiinipilduaj vaid ka sakslastel. Janeid nimetatakse seniajani reaktiivmiinipildujateks.
Artikel ei tohi kajastada ajnult seda milline miinipilduja täna on vajd peab olema üldisem, milline oli ja millega lasti.Akra 24. detsember 2007, kell 17:34 (UTC)

"Kaardiväe miinipildujateks" nimetati mitmelasulisi raketiheitjaid ainult Venemaal (NSVL). Võimalik, et see oli hea kattenimi nagu "uduheitja" sakslastel. Muu maailma sõjanduskeelega on sellel enamasti väga vähe pistmist. Kaitseväes nimetame õpetades antud relvi täna "mitmelasulisteks raketiheitjateks". Vastava õppe läbiviimine on üks minu ülesandeid. Vastavad väljendid on soome k "raketinheitin", inglise k "multiple rocket launcher", saksa k "Mehrfachraketenwerfer". Mingitest kaardiväe miinipildujatest pole juttu.

"Kaardiväe miinipilduja" äratoomine venepärase paralleelväljendina ühe relva kohta on vajalik selleks, et vältida segadusi ja valearusaama.

"Tavaline miinipilduja" polnud jah hea nimetus. Tundus kohe imelik, aga "miinipildujkaks" üldistada ka ei saanud. Natuke järele mõelnud, siis "kantav" oli vast parem.

Aga nii ta ju seal artiklis ongi konkreetse riigi ja relva kohta. Mis puutub muuse maailma ja tänapäeva siis peakska need mõisted olema sisse kirjutatud ja ka lahti kirjutatud. Ilmselt oled sa see inimene kes kirjutas ka Suurtükk, Haubitsa ja Kahuri artikli. Ei sa nende asjade juures piirduda ainult tänaste NATO või Eesti kaitseväe mõistetega. Kui on tegemis ajaloolise asjaga, siis ensüklopeedias mida Viki on on vaja see kõik kirja panna mida sajast teada on ka Nato standard.Akra 26. detsember 2007, kell 21:17 (UTC)

Eesmärk, miks ma olen siia mõned asjad kirjutanud, on inimeste harimine. Eeskätt ajakirjanike jms tegelaste puhul, et meediast tuleks vähem ebakompetentset. Ma tean, et nad googeldavad. Aga mul pole end plaanis esialgu regada, sest tegemist on netis niigi palju. Algama peaks asi ikka tänasest definitsioonist ja eesmärgikirjeldusest, aga samuti on vaja arusaamatuste vältimiseks ära märkida vanu välendeid, et ei tekiks segadust. Venelaste Katjusha puhul on tõesti kasutatud nõuka ajast "kaardiväe miinipilduja" nimetust ja sellepärast ta sinna selgitavalt kirja paningi. Saksa poolel "reaktiivmiinipilduja" nimelist riista keegi pole kuulnud. Saksa poolel oli Sinimägede lahingus kasutusel ilmselt mitmeid raketiheitjate allüksusi, kuid üks SS-patarei (521. või 251.) "Flecke" oli jah vene omadega sarnaste relvasüsteemidega. Raketiheitjad on omaette teema.

Sinimägedes olnud raketiheitjate patarei (üksus) oli mobiilne st statsionaarselt soomustransportööridele (5 masinat a' 36 mõrsku kogupaugus) paigaldatud. Ülejäänud reaktiivmürsud mida seal (Tannenbergi liinil) kasutati startisid maast püstasendis.Akra 31. detsember 2007, kell 17:23 (UTC)