Arutelu:Matthias Johann Eisen

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Matthias Johann Eiseni eesnimi[muuda lähteteksti]

Tema eesnimedega on mingi segadus. Vigala kiriku personaalraamatus on ta Maddis, Pärnu elementaarkooli tunnistusel 1871 Eduard, Haapsalu kreiskooli tunnistusel 1872 Mathias, hiljem kõigis ametlikes dokumentides ainult Matthias. Trükitud töödel alates 1876. aastast on initsiaalid M. J. E.. M. J. Eiseni elu ja töö, Noor-Eesti kirjastus, Tartu, 1938, lk. 14 joonealune märkus.

"Eiseni ristinimi on Tartu ülikooli kirjas ja matriklis ainult "Matthias" ja selle nime all oli ta ka meile kasvõitlejale tuntud. Aga oma raamatuile ja kirjutustele kirjutas ta järjekindlalt oma nime "M. J. Eisen". Teise initsiaali "J." tähendus oli meile tundmata, seda ta meile ei avaldanud. Me ei teadnud, kas see tähendab Johannest, Johanni või Jaani. Keegi arvas selle koguni isanime märgi olevat. Kas Eisen kunagi ennast Matthias-Johanniks on nimetanud või kirjutanud, seda ma ei tea. Mina küll kuulsin kahte nime esimest korda tema haua ääres järelhüüetes korduvalt nimetatavat." F. W. Ederberg, samas, lk. 37.

--Numbriga kärumees 17. november 2011, kell 13:32 (EET)[vasta]

Kirikuraamatus (EAA.1251.1.190:202) on ta tõesti Maddis. Sünnikpv on märkimata ja seal on mingi ülestähendus. Ehk peitub siin mingi lugu? --kanakukk 17. november 2011, kell 13:52 (EET).[vasta]

Nuustaku ümbernimetamine Otepääks[muuda lähteteksti]

  • Eisen soovitas 1926. aastal Nuustaku alevi ümber nimetada Otepääks.

See on vale. Nimi muudeti juba 1922. aastal. Leidsin uurimisega sellise asja:

  • Nuustaku nime muutmine on praegu päevakorral. ("Siseriigist.") — Postimees 19.08.1922, nr 187, lk 9.
  • "Nuustaku asemele tahetakse ajalooline ilus "Otepää" võtta. Seda toonitasid juba mitmed seltsid ja ühisused, kes Eesti valitsuse ajal oma põhikirja muutes ka nime muuta tahtsid, aga et alev ikka Nuustaku nime kandis, ei arvatud muutusest tarvilist tulu tulevat ja jäädi vana nimega rahule. Nüüd on aga ka alevi juhid asjaga peri ja kavatsevad lähemal ajal nime muutmist alevivolikogule ette panna, kus loodetavasti asjaga päri ollakse. Tõuget selleks andis prof. Eiseni kõne Otepää Linnamäe pidul 2. juul. s.a."

Jään kindlaks pigem Postimehe artiklile, et see toimus 1922. juulis. Samas ma muudan sõnastust täpsustamaks, et tema kõne andis tõuke alevivolikogule Nuustaku nime muuta. --macho (arutelu) 25. oktoober 2014, kell 19:48 (EEST)[vasta]

Milline aasta ja kuupäev on avaldatud Riigi Teatajas?