Arutelu:Kontrollsumma

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Püüdsin parandada, aga läheb liiga keeruliseks.

Kontrollsumma on viis andmete liiasuse kontrollimiseks ehk kõige lihtsam viis tagada andmetes vigade leidmist.

Pole öeldud, mis see kontrollsumma ikkagi on. Kontrollsumma ei ole viis andmete liiasuse kontrollimiseks, vaid andmetele liiasust lisav andmete komponent, mille abil võidakse tuvastada andmete vigasus, kuid vigade leidmist tagada ei saa. Andres 6. september 2006, kell 15:24 (UTC)

Näiteks kui mingi andmehulk saadetakse koos kontrollsummaga, võib saaja kontrollida, kas saatmisel tekkis andmetesse vigu.

Ei saa kontrollida. Ka kontrollsumma olemasolu korral ei ole tagatud, et vigasus tuvastatakse. Andres 6. september 2006, kell 15:24 (UTC)

See värk peab olema vaidlustatud. Pole olemas kõige lihtsamat meetodit andmete korrektsuse kontrollimiseks. Mõnikord on selleks vastav arvutiprogramm, mõnikord omaenese silm, mõnikord autoriteetse inimese sõna. Taivo 6. september 2006, kell 15:33 (UTC)

Äkki nii on arusaadavam?

Kontrollsumma on andmete edastamisel vajalik matemaatilene tulem, mis leitakse kindla algoritmi järgi saadetavate andmete põhjal. See lisatakse andmetele lõppu ja saaja kontrollib sama algoritmi järgi, kas kontrollsumma on sama. Kui on siis andmetes vigu ei esinenud. Vähemalt selle kontrollsumma arvutamise algoritmi järgi. Kaitz 6. september 2006, kell 15:50 (UTC)
Jah, nii on selgem küll. Aga üldjuhul ju see, et algoritmiga saadakse sama tulemus, ei taga, et andmed olid samad. Ja kui ta tagab "selle kontrollsumma arvutamise algoritmi järgi", kuid mitte tegelikult, siis see meetod ei ole usaldatav. Peab rõhutama, et kontrollsumma kasutamine ei taga andmete vigasuse avasatamist. Andres 6. september 2006, kell 15:54 (UTC)

Siia ei viita ükski lehekülg. Andres 6. september 2006, kell 15:25 (UTC)


artiklist igaks juhuks --TarmoK 6. september 2006, kell 16:01 (UTC)

Kontrollsumma on viis andmete liiasuse kontrollimiseks ehk kõige lihtsam viis tagada andmetes vigade leidmist. Näiteks kui mingi andmehulk saadetakse koos kontrollsummaga, võib saaja kontrollida, kas saatmisel tekkis andmetesse vigu.


Võtsin vaidlustuse maha, aga sõnastus vajab parandamist. Esiteks pole öeldud, milles meetod seisneb, teiseks pole selge, mis siin tähendab väitmine.

Peale selle, kontrollsumma algses tähenduses on tõesti algeline meetod, aga kui on tegemist üldistatud tähendusega, kus võib olla tegemist mis tahes algoritmiga (paistab, et midagi sellist Kainz silmas pidas), siis ta võib-olla enam nii algeline ei ole. Andres 6. september 2006, kell 16:09 (UTC)


Artikkel võiks sisaldada ka viidet paarsusbittidele: en:Parity bit Suwa 6. september 2006, kell 18:14 (UTC)


Tõmmis viib täpsustuslehele. --Epp 29. aprill 2014, kell 14:53 (EEST)[vasta]